(非會員)
係OpenRice,曾係榜首,又曾被翠苑農夫飽搶去冠軍,近30日又回復榜首位置的“時新快餐店”。呢間傳說中的時新快餐店,係今日(12/3/08),好友Johnson引路下,終於試到佢無敵的“雙層芝士蛋港式漢堡飽”!點解寫“引路”呢?間鋪都幾難搵下,“紅磡黃埔街1A地下”,但唔係“黃埔”個喎!好采,Johnson 之前搵過,去過!今次我地一齊去,近期間鋪前面撘晒棚架!未去過,真係幾難搵。入到間鋪,你會發覺,完完全全舊式港式快餐店。好似回到學生時代。雙層芝士蛋港式漢堡飽,$14,首先你要知:港式漢堡係手搓的,入口即散,你唔可以比“Triple O”$60乜乜Juicy;唔可以比“Shake n Bun”$78 乜乜肉扒;但,一定好食過麥當勞& MOS Burger!更贏到銅鑼灣丹麥餅店的漢堡飽。1) 港式漢堡即叫即煎,夠新鮮。2) 麵包烘過3) 蛋(餐蛋飯的煎蛋)4) 芝士係普通卡夫或雜嘜芝士個飽一上台,塊芝士重未熔,當入口前一刻,芝士已係麵包與漢堡扒溶為一體。一口咬,由上層的飽> 蛋> 芝士> 肉> 芝士&#

今次我地一齊去,近期間鋪前面撘晒棚架!未去過,真係幾難搵。

雙層芝士蛋港式漢堡飽,$14,

首先你要知:港式漢堡係手搓的,入口即散,
你唔可以比“Triple O”$60乜乜Juicy;
唔可以比“Shake n Bun”$78 乜乜肉扒;

1) 港式漢堡即叫即煎,夠新鮮。
2) 麵包烘過
3) 蛋(餐蛋飯的煎蛋)
4) 芝士係普通卡夫或雜嘜芝士

一口咬,由上層的飽> 蛋> 芝士> 肉> 芝士> 肉> 飽,一次過接觸> 咀嚼> 品嚐> 回味> 再接觸。

診熱食一流!

肉係入口即散個隻,你唔可以好似其他美式漢堡咁‘o答’下d肉質先。

你叫我形容,我會覺得自己回到中學時代,食住一碟漢堡蛋飯用沙律汁,只係飯變做飽。

你可以一口品嚐多層的食物,多滿足!;-)
(漢堡飽:可以選沙律汁,茄汁或黑椒汁)

我成日都講:冇期望,冇失望;但今次我同Johnson講:我對時新好有期待架。

我話左搵Johnson 一齊去食好耐(時新重係初代冠軍時),今次有期望,冇失望。

不枉我地千里迢迢(中環) 來到紅磡,只為食一個漢堡飽!

最後,試埋其他已點的食品,可能最好o既野都食左,其他真的一般至低下:

;-)雙層芝士蛋港式漢堡飽:以“港式”漢堡飽來計無敵!

:-(薯條:凍,舊式一大包一大包快餐店薯條。Triple O先係最強。

:-|熱狗:你食過中環永樂園的“雙腸熱狗”,其他的你都覺唔入流。

你覺得我的文字不能表達出有幾好食,咁就真係要試一次。
講明呀,只係漢堡飽好食架炸!;-)

Written by JK

2008-03-13
Reference: http://space.uwants.com/html/55/1659955_itemid_277542.html