2019-08-25 194 瀏覽
觀塘工廈餐廳林立,但好味、價錢合理、回頭度高嘅餐廳唔多。Add Some Thai 就係其中之一~ 兩次晚飯都有新發現。第一次full-booking,店員比我地係晚市最早時段walk-in (6 p.m.),限時2小時。1\泰式沙嗲燒豬、雞串每款各兩串,兩串為一客($36)。大大舊肉、新鮮口感、肉汁原汁原味,中間夾住脆肉瓜,唔怕啖啖肉食到膩。配沙嗲醬,更惹味。(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)沙嗲醬雖多,但仍唔夠我地一班沙嗲fans用。豬肉肥瘦適中,口感一流。雞肉都好鮮嫩。2\西班牙火腿肉碎生菜包大約8片咸火腿,肉碎份量算多,生菜好fresh。配上特製沙律醬同酸甜醬,好好味。我地整咗8個生菜包,仲剩咗啲肉碎可以送飯喔。3\秘制香辣雞煲雞件頗多,湯底微微辣(食辣程度:譚仔清湯),味道唔算特別出色。好處係無平時果啲雞煲咁油,送飯唔錯。4\蒜蓉炒椰菜 $66椰菜份量唔少,蒜蓉亦頗多。炒得幾香口,只係有啲油。基於大部分餐廳用油較多,所以可以接受。5\白飯 $10 / 油飯 $15叫咗兩碗白飯,但未煮熟...... 店員話白飯未煮熟,建議轉用油飯。剛開始晚市,廚房有機會準備不足,客人要注意喔。第二次晚飯嘅新嘗試👇
兩次晚飯都有新發現。

1\
泰式沙嗲燒豬、雞串

每款各兩串,兩串為一客($36)。
配沙嗲醬,更惹味。(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
沙嗲醬雖多,但仍唔夠我地一班沙嗲fans用。

豬肉肥瘦適中,口感一流。雞肉都好鮮嫩。
豬、雞串燒

2\
西班牙火腿肉碎生菜包

我地整咗8個生菜包,仲剩咗啲肉碎可以送飯喔。
西班牙風乾火腿伴肉碎生菜包

3\
秘制香辣雞煲

秘製香辣雞煲

4\
蒜蓉炒椰菜 $66

5\
白飯 $10 / 油飯 $15

叫咗兩碗白飯,但未煮熟......
店員話白飯未煮熟,建議轉用油飯。
剛開始晚市,廚房有機會準備不足,客人要注意喔。

第二次晚飯嘅新嘗試👇🏻

6\
蝦餅

肉質彈牙,堅係新鮮手打。
炸粉唔會好厚,而且炸得乾身唔油膩。配特製沙律醬,好味又唔𠝹口。

曼谷經典手打蝦餅

7\
泰式燒雞(半隻)

燒雞一般好乾好「鞋」。
Add Some Thai 嘅燒雞反而一啲都唔乾,保留肉汁,而且雞皮脆脆地。可能因為雞皮同雞肉間嘅少少皮脂,所以雞肉食落唔乾,較嫩滑。

蝦餅脆卜卜
大大片。如果有獨立單售包裝,必定買黎當零食。
菠蘿🍍好juicy,酸酸甜甜,開胃解油膩,可惜份量唔多。
泰式燒雞

8\
椰青海鮮炒飯

只有面層椰漿有味,椰子盅內嘅飯淡而無味,連椰子味都冇...... 炒料唔多,飯粒比較濕。
下次揀返啲推介菜式穩陣啲。
泰皇椰青海鮮炒飯

9\
芒果糯米飯

芒果🥭好甜、果肉好大塊,一啲都唔酸。一如既往,配椰漿同糯米飯,美味絕倫。
附上vanilla雪糕,冰凍感倍增。

芒果糯米飯

🤔每枱都有一壺水,水壺無蓋。總覺得水壺內充滿塵、飛沫、冷氣水等等,令有啲潔癖嘅我唔敢飲。🤣

有時上菜速度較慢,客人需帶點耐性。

座位闊落,木椅子較重、配有坐墊。

整體而言,Add Some Thai 係一間值得推薦嘅餐廳,但都有啲進步空間。

建議預先訂坐。如果full booking,有機會可於特定時間walk-in,但限時用餐🍴。
豬、雞串燒
西班牙風乾火腿伴肉碎生菜包