2021-06-12
<炊豕店>嘅招牌菜炸豬扒飯,之前在中環店食過,一直念念不忘,知道原來長沙灣都開了新的分店,今晚終於有機會來試下啦!!~新店地店好方便,就係長沙灣地鐵站附近5分鐘路程左右。餐廳有4人枱,又有high chair,地方比舊店更為闊落,都坐得幾舒適。餐廳嘅餐牌貴精不貴多,主打招牌菜係炸豬扒,除此之外,仲有肉燥飯、豬手飯、同埋沖繩豬軟骨飯等。<秘製豬扒配肉燥汁 轉撈粗麵 $60>一場嚟到,我當然要食佢哋嘅招牌秘製豬扒啦!今次就order左秘製豬扒配肉燥汁轉撈粗麵,豬扒係厚切嘅,足足有成寸厚,仲要鋪滿成個大飯碗甘大塊,豬扒係即叫即炸,外面炸得極為香脆,咬落去豬扒肉非常嫩腍,亦夠juicy好味。肉燥汁嘅肉燥份量都好多,半肥瘦肉燥,同撈麵一齊撈埋來食,味道夠濃,而且非常惹味。粗麵底份量勁多,仲有兩大條小棠菜做伴菜。<沖繩豬軟骨 轉撈幼麵 $64>沖繩豬軟骨足足有三大塊,而且好厚,豬軟骨煮得非常夠火喉,炆得非常入味,而且肉質係又腍又嫩,膠質豐富,仲有蓮藕片同大大塊白蘿蔔做拌菜,製作非常認真。幼麵麵底份量非常多,而且夠滑又夠彈牙,值得推薦吖!!~<
<秘製豬扒配肉燥汁 轉撈粗麵 $60>
粗麵底份量勁多,仲有兩大條小棠菜做伴菜。
<沖繩豬軟骨 轉撈幼麵 $64>
幼麵麵底份量非常多,而且夠滑又夠彈牙,值得推薦吖!!~
<唐揚炸雞 $32>
炸雞炸得外面非常香脆,而且入口熱辣辣,邪惡得嚟又好好,仲要件件雞肉都好大件添,抵讚吖!!
最後加$6跟餐可以加配飲品,冰凍可樂同雀巢檸檬茶,正吖!
兩個人食完真係飽到一個點,都係百幾蚊,真係抵食又好食,下次一定會再來開餐吖!!~