2018-12-05 736 瀏覽
自問都經常食粥底火鍋,試過好多間,印象特別好都係某一間,今次食左呢間阿爺粥膳八鮮鍋,比起平時食開果間正好多好多,雖然價格係298一位,但真係物有所值!鐘意食海鮮嘅人一定要試,新鮮海鮮果隻。呢間餐廳喺登打士廣場,要喺貢茶旁邊果條樓梯上。平日就唔多人,立眼見到好似有房添,人多可以問下有冇低消。同埋如果唔係食粥底套餐,散叫都好抵食,宵夜時間粥底1蚊,仲有配料都有折,配料分半份/一份,所以人少一樣叫到野。我地點左298蚊一位嘅套餐A,都好豐富,有人頭份量嘅花竹蝦、肉蟹、鮑魚、黑豚肉片、雞件、帶子雲吞、櫻花蝦丸、芝士流心牛丸、豬骨湯貢丸同雜菜,最後有埋一個龍皇母米粥。而家做優惠,只要like同分享佢地個fb page,仲可以每人送多半隻龍蝦,一定like硬啦!首先呢度同其他粥底火鍋都有D唔同之處,皆因佢地先上鍋,但唔會有米水,然後我地就等海鮮上枱。呢盤海鮮不得了,勁霸氣!因為佢地有自家魚缸,所有海鮮都係游水,所以你可以諗到一定係超新鮮!就算冰底,蝦同鮑魚都仲係郁架首先唔洗擔心唔識搞個鍋,因為呢度D店員都好主動,每枱都會親自幫佢地炒起D海鮮,原來呢度係利用雞油,輕輕乾炒D海鮮,落蟹、龍蝦、蝦、鮑魚

首先唔洗擔心唔識搞個鍋,因為呢度D店員都好主動,每枱都會親自幫佢地炒起D海鮮,原來呢度係利用雞油,輕輕乾炒D海鮮,落蟹、龍蝦、蝦、鮑魚,然後用火槍燒一燒,咁令D海鮮嘅膏逼出,仲會香口好多

炒起之後,店員就會加入龍皇湯底,同其他粥底火鍋唔同,滾起仲可以飲淡湯,好鮮味,完全唔鹹,而且唔洗驚飲左啖湯,之後會淡,因為加湯都係真係加湯,唔係加滾水架,有誠意
海鮮唔洗講一定係新鮮到爆,龍蝦肉爽彈,花竹蝦先西利,原價點都要百幾蚊隻,超爽口,肉扎實,蟹夠大隻,蟹膏好香,而且肉多,唔會好削,真心食呢三樣都抵番哂

鮑魚仲係郁嘅,輕輕一淥已經食得,勁爽!

食完海鮮可以繼續打邊爐先,黑豚肉薄身,有肉味;丸類值得一讚,比起其他粥底火鍋,確係更有誠意(可能係因為呢度本身都有做單點啦),質素好好多。蝦丸、雲吞係新鮮包,蝦丸爽彈,兩吞入面有粒帶子,正!至於牛丸同貢丸都唔錯,食得過

菜籃都大方,有油麥菜、娃娃菜同粟米,人頭份量,非常足夠。配埋咁鮮甜嘅湯底,真係好正。
最後見我地食到差不多,店員就送上粥膽、芫茜、菜莆、蔥,滾起個粥就食得,份量超多,兩個人食左7碗幾都仲有淨,盡哂力,飽到上心口!

埋單前仲有甜品,好得意,用雜果做左個西瓜形jelly,食到咁飽,唔會好甜,啱啱好。

西瓜汁係新鮮即榨,完全無渣,而且無加糖水,好甜好正,如果唔想飲汽水,樽裝飲品,28蚊都點得過。