2020-03-15 70 瀏覽
今晚同同事去咗銅鑼灣食飯,因為啱啱收完工,同埋見好耐都未食過海鮮,咁就揀咗呢間星海薈,一入到去,啲裝修我覺得都幾靚幾華麗,因為其實呢一間嘢我覺得主打係婚宴,咁我見佢呢家胡椒蟹係做緊promotion咁我就同同事一齊去試下。招牌白胡椒蟹: 一講就一定要講呢個主角先,因為佢今期推介其中之一款,一上碟係用鐵板上嘅, 咁我覺得熱辣辣咁,令人食指大動,而且佢嘅香味及味道都幾濃厚,同埋呢一隻蟹我覺得都幾大隻, 應該係肉蟹,咁就可以啖啖肉,蟹蓋亦都幾多糕可以去食,佢個汁嘅都充滿咗好多白胡椒,雖然係辣辣地 ,但係我覺得幾惹味,可以媲美避風塘炒蟹,佢咁樣煮我都係第一次食。 呢個蟹我個人推薦, 如果食得海鮮嘅朋友呢個係一定要試吓。菠蘿咕嚕肉: 呢個菠蘿咕嚕肉係我最鍾意嘅餸菜之一,所以第一次嚟譽宴就試嘅手勢同埋試下廚師嘅功力,好彩叫咗呢一個餸,绝對冇後悔呀,我覺得呢個餸因為佢煮得真係好好味,因為佢整到個咕嚕肉外脆內軟同埋佢用咗新鮮嘅菠蘿,令到成個餸生色不少。 呢個餸個人極力推薦。黑蒜燉雞湯: 最後呢一個湯其實都幾好飲,因為係佢地主打之一, 黑蒜可以令到免疫系統增強及抗氧化和抗衰老,所以係呢個時勢我都建議大家

黑蒜燉雞湯: 最後呢一個湯其實都幾好飲,因為係佢地主打之一, 黑蒜可以令到免疫系統增強及抗氧化和抗衰老,所以係呢個時勢我都建議大家飲一碗呢啲健康嘅湯水增強免疫力。

最後如果大家行開利舞臺呢一頭,大家可以上去呢一家中菜館到食,因為其實佢每一個餸都落足心機去煮呀,所以如果下次有機會 我都會試下其他餸菜,為大家開心share 一下。