2018-07-24
星期天無乜事做,遊車河去咗荃灣,行在橫街巷裹都見到不少人氣小食店和飲料舖,人山人海非常熱鬧。但因天氣太悶熱,就去逛百貨商場涼涼冷氣先。時以5時多,如吃下午茶又不能吃晚餐了,故在6時便開始揾食。過馬路時看見個招牌寫「炯記」,覺得有趣便行近看過究竟。原來是茶室,賣點是鵝油撈麵或飯。太子撈飯即三拼,單叫$46,送例湯:苦瓜瘦肉湯,加$4即套餐送埋熱飲。豬手和切腩炆得軟冧入味,唔肥膩。尤其豬手,啖啖的膠質食落肚,好似皮膚都即時充滿彈性咁。手撕雞是冷拌菜,雞肉滑嫰。唯一挑剔是飯,鵝油+醬油的味都唔濃唔鹹,亦都唔肥,但好似同飯唔多夾,色濃但無味,同覺得啲飯頗乾硬,加埋炸過的蒜粒混來吃就更硬。手撕雞切腩撈粗麵,有葱花湯,加$2可轉例湯,再加$4有熱飲。鵝油+醬油撈粗麵就非常夾,惹味,正過配飯好多。