2018-03-31 95 瀏覽
哈哈無肉不歡既我竟然同大家推介素食?!話說好多老人家初一十五都要茹素,我婆婆都唔例外!所以今次就帶左婆婆來呢間新式既素食店一入到店內感覺就好清新,因為店內主要的COLOUR TONE係TIFFANY BLUE~晚餐餐牌,set dinner簡直係選擇困難症人士的恩物!前菜有3個(係每一個餐都有3個!因為點左3個餐,所以大碟D,如果一人份就細碟少少)紫薯蘋果藜麥奇亞籽沙津,紫薯同蘋果個味出奇地夾,再加上藜麥同奇亞籽呢2種超級食物好食得黎又好健康淮山妃子黑木耳就係完全唔同既味道,酸酸地,好開胃最後一個前菜同雞絲粉皮一樣,只係雞絲用腐皮絲代替好味!至於個中湯我覺得一般,可能因為太多雪耳的關係,個湯口感好漿住的感覺炸腐皮卷,唔講真係以為佢係雞槌咬落去外內軟既腐皮,仲有條雪條棍扮雞骨好有創意,點埋個泰式辣醬就最正芒果牛油果手卷,唔同傳統手卷,呢個成個都無飯只有小清新菜,食多個都唔會太濟!4個主菜淨係出場賣相已經好吸引不過想特別推介冬陰公意大利飯FUSION菜就食得多,但呢個真心特別一食落口唔知自己食緊咩明明係意大利飯既口感,但又有咁濃既冬陰公味!食到第三啖先接受到哈哈黑松露意粉好香好重黑松露味而
哈哈無肉不歡既我竟然同大家推介素食?!

晚餐餐牌,set dinner簡直係選擇困難症人士的恩物!

好食得黎又好健康

淮山妃子黑木耳就係完全唔同既味道,酸酸地,好開胃
最後一個前菜同雞絲粉皮一樣,只係雞絲用腐皮絲代替
好味!

炸腐皮卷,唔講真係以為佢係雞槌
咬落去外內軟既腐皮,仲有條雪條棍扮雞骨
好有創意,點埋個泰式辣醬就最正

4個主菜

淨係出場賣相已經好吸引
不過想特別推介冬陰公意大利飯
FUSION菜就食得多,但呢個真心特別
一食落口唔知自己食緊咩
哈哈

黑松露意粉好香好重黑松露味而且好CREAMY!媽媽話覺得陣味太多OVER左,但作為松露控既我當然多多都覺得OK!

竹炭PIZZA
味道相對普通的素PIZZA

千層面
厚厚的芝士下除左千層麵層外仲有腐竹,幾特別

甜品時間!
RASPBERRY芝士蛋糕果然無令我失望!
酸尾尾既新鮮RASPBERRY配上滑溜溜既CREAM CHEESE簡直係perfect match!
大愛呀

今次素食新體驗令我對食素呢件事改觀
原來食素都可以食到好滿足!(本來以為食完飯要偷偷去老麥食多個餐來滿足返"肉"望)
下次可以再試其他新式素食