2017-10-02 446 瀏覽
今日走去觀塘, 幫我個friend整部電腦。觀塘真係多左好多建築物,不過空氣比以前更加差。個friend話多謝我幫手請我食飯, 佢係地膽, 佢帶我入左間新開燒排骨放題,香港地真係乜野放題都有 XD。 間野可能地點吊腳, 晚餐時間都唔係咁多客。裝修簡單整潔, 仲播埋音樂, 如果情侶拍拖呢食野都唔錯。我個friend係食肉獸, 即時點左燒排骨, 同埋推界蝶荳花特飲。我order左個鱸魚大蝦dinner set, 仲叫左杯檸七 。 我個蕃茄湯,都ok, 蝦沙拉個汁比較咸, 不過個餐包撻左Q, 因為用微波爐番叮, 好堅韌。鱸魚肉幾好, 不過仲有d幼骨, 同埋上菜時唔夠熱。大蝦有d黏殼, 好彩D肉仲幾實幾爽。 主角出場, 燒排骨賣相真係幾靚仔, 排骨表面黏住微甜而黏黏的醬汁。排骨上的肉不多,較容易燒到乾,不過呢度d排骨肉仍含有濕潤水份, 食燒排骨我建議要用手攞起呢啃每條骨, 咁至可以真正享受燒排骨嘅美味。燒排骨真係幾好味, 因為係放題...當然即時order多一個round.幾乎唔記得野飲,樽蝶荳花特飲, 原來係咸架, 有d怪怪地, 我比較喜歡我杯檸七, 起碼d味道唔會估唔到。