2019-03-20 495 瀏覽
如果你問係附近有邊間可以,其實有好多,但如果要係正這裡絕對唔會令你失望,餐廳位置在謝斐道,算係旺中帶靜嘅地方,行多兩個街口就係大街,一出升降機全層都係,這裡主要係食鉄板燒為主,當然亦有其他選擇,同至愛當然要食得好,座在鐡板前會看著師傅嘅手勢,所以今晚望見餐牌就點了個伊勢海老鐵板燒套餐$2288(二人前),呢個價錢同食Omakase嘅價錢差不多,但上面樣樣都清楚寫明,唔會因為師傅按當天嘅食材選擇,落單後先上個柚子味道嘅日式沙律,口感清新醒胃!跟住就輪到師傅大顯身手嘅時候,師傅將今晚嘅食材放在枱上,給食寄望望,有白鱈魚,有今晚嘅主角海老,同埋熊本縣嘅A5和牛,呢三樣分開單點就已經不止於套餐價錢,還要師傅在鉄板上即刻為你烹調,個種手技表演已經值回票價!白鱈魚已經在鐵板上煎,同時間師傅還在鐵板準備個白汁,最欣賞係將白鱈魚皮切出再煎,將魚皮煎得十分香脆可口,放在軟熟嫩滑嘅魚肉上襯出不同口感,加埋個白汁個種味道就令魚味更鮮更濃!當白鱈魚上枱後,師傅就已經將隻海老放在鐵板上煎,而師傅兩三吓手勢就將殼同肉分開,再將海老肉切開再煎,加埋個超香甜嘅海膽汁,當煎得差不多時師傅就配上個醬汁放在碟上,而亦在上面

當白鱈魚上枱後,師傅就已經將隻海老放在鐵板上煎,而師傅兩三吓手勢就將殼同肉分開,再將海老肉切開再煎,加埋個超香甜嘅海膽汁,當煎得差不多時師傅就配上個醬汁放在碟上,而亦在上面擺放得十分精緻,除了將食物嘅質素帶出外亦將視覺嘅層次升級,完全係色香味俱全!

而唯一一個特別菜品就係奶油煮白露荀,露荀爽口鮮甜,加埋個香濃奶油汁入口味道份外鮮味香滑!

一道接一道菜,師傅已經將塊A5和牛切開在鐵板上煎,用鐵板上嘅熱力盡快將肉質表面煎香,望主師傅隻手上下起落就將和牛煎好,配埋啲煎香了嘅伴菜,絕對係今晚嘅另一高潮!和牛入口香軟多汁,只有在口容化嘅感覺同級數絕不能同一般和牛嘅口感相比,還有師傅提議由原味開始配埋醬汁、香脆蒜片、海鹽等不同方法入口,口感又有不同,但個人始終喜歡原味入口,始終可以試真啲!

當呢個和牛口味以為完了,師傅就用啲肥美嘅和牛粒混埋日本米飯加多隻蛋一齊炒個和牛炒飯出來,啲米飯在鐵板上跳動,加埋配料一齊炒,個炒飯炒得十分煙韌爽口!還帶點牛香!

食完啲咁濃味嘅炒飯,就係個清酒雞湯,裡面有片鮮甜帶子,雞湯入口清新,沒有油脂,入口完全可以將鐵板上嘅油膩消除!

最後還有甜品奉上,我就點了個香濃柚子味道嘅柚子雪葩,而且雪葩內還有柚子肉,口感清新,十分滿足!
而店員招待亦十分殷勤細心款待!食得開心感覺良好!