2016-06-22 464 瀏覽
同朋友聚一聚, 佢帶我黎呢間中日火煱放題, 地點好近地鐵, 易搵.火煱放題120分鐘, 主要有分兩個SET, 和牛或美國牛. 選擇左美國牛SET都係2百幾.放題既種類都好多, 除左火煱配料, 仲有刺身同小食類型.煱底要左骨膠原黑豚肉骨, 煱底好多豬骨, 所以未滾起既味道已經好濃.個煱未滾, 先黎個刺身, 三文魚, 章紅魚, 北寄貝等好新鮮, 爽口且彈牙, 而且唔會太薄.湯滾準備好, 就開始打邊爐, 安格斯牛小排片片油脂散佈平均, 落湯拖一拖唔洗太熟. 入口彈牙, 夠軟腍, 富肉鮮味.火煱海鮮料有原隻虎蝦, 白鱔片, 鯇魚片等. 鱔片同魚片唔會太厚, 容易熟唔會淥到韌晒, 鱔片帶點鮮甜味, 而且無骨. 虎蝦夠新鮮, 食出蝦本身既原汁原味.仲有邊爐最愛既響鈴, 索晒豬骨湯既精華非常入味, 食完無口乾.