2013-05-17 855 瀏覽
本來仲有好多食評還未有時間寫,但不得不快快先寫這一篇,唔好以為好到唔寫唔得喎!而且差到唔寫唔得囉就喺知道母親節一定好多人,所以已經預早BOOK定位啦!因為我們一家都是揸車一族,飲茶的地點都會選擇有車場的,最好當然會有埋FEE PARKING啦!BOOK位時已經問定會唔會有FEE PARKING,服務員回應是有的,泊安逹中心消費滿$300就有BOOK左1點鐘,準時到逹唔洗等就即刻有位喇!第一次黎LEE度飲茶,如果唔係媽咪話試下LEE間真係唔知LEE度有間酒樓呀枱與枱之間都算好寛,樓底都算幾高,噪音唔會回彈,所以都唔算好噪先講講點心先,我們前後都叫了三轉的等我續樣講下啦芝麻流沙包~~~好香的黑芝麻香,而且流心都做得不錯牛肚~~~味道好味的,但牛肚應該好UN呀鮮竹卷~~~唔好味,入面D肉唔好食鮮蝦菜苗餃~~~餃的餡料全部都係菠菜碎,真係唔多覺有鮮蝦囉!我們前後叫了三碟,頭兩碟都是可以的,但第三碟一口咬落去有陣"酸"味的,即時叫侍應,就有以下對話喇!M:本人 W:侍應、主管、經理M:跟一位樓面的侍應說這個餃有酸味呀!可能壞了W:侍應回應,好等等我叫主管來M:同樣的對話跟這位主管講一次

BOOK左1點鐘,準時到逹唔洗等就即刻有位喇!

先講講點心先,我們前後都叫了三轉的
等我續樣講下啦
芝麻流沙包~~~好香的黑芝麻香,而且流心都做得不錯
牛肚~~~味道好味的,但牛肚應該好UN呀
鮮竹卷~~~唔好味,入面D肉唔好食
M:本人 W:侍應、主管、經理
M:跟一位樓面侍應說這個餃有酸味呀!可能壞了
W:侍應回應,好等等我叫主管來
M:同樣的對話跟這位主管講一次
W:主管回應,好你等一等我同經理講
(其實食物有問題,唔係應該即時作出回應咩,一級一級來簡直浪費我的時間)

等左差不多5分鐘,都有任何人再來跟進餃的事,見到個經理即時叫佢過黎,同佢講
W:酸!唔會喎!我地賣左成朝都冇事喎!﹝大大聲﹞
M:你買左成朝,唔代表會冇事的,事實我覺得有酸味,唔信你自己試下!
W:攞住碟餃,咁同你換個第二樣啦
M:唔洗喇!你同我取消左佢啦
W:好冇禮貌的在點心卡上打個X
﹝宜家D天氣食物容易變壞絶對唔其,作為客人只係跟你說明並唔係要跟你拎著數,還用這惡劣的態度對待,真係不要得﹞

豉汁鳳爪~~~味道可以啦,不過又係硬左D囉
南瓜煎堆~~~好好味!煎堆炸到大大個好軟糯,內餡係南瓜蓉,唔係好味!讚
椒鹽魷魚鬚~~~炸得好乾身而且都幾香脆,魷魚又好好味喎
潮州粉果~~~個皮厚到連餡都睇唔到呀
馬拉糕~~~蒸得好軟棉棉呀!好香黃糖味!GOOD
山竹牛肉~~~超林呀!一點咬口都有架
黑椒蒸爽肚~~~爽肚超UN,完全冇黑椒味架
雞扎~~~魚肚吸收左D汁好味,其他冇特別
叉燒腸粉~~~腸粉皮好厚而且一D都唔滑呢

反且個煎麵好食喎
肉絲煎麵~~~麵餅煎得好香脆配上肉絲同醬汁,好味
福建炒飯~~~好大碟,味道都唔錯而且配料都幾多喎!

最後食飽飽當然要埋單啦!
我們一家有三駕車,當然要求要3張FEE PARKING啦!又有以下對話喇

W:多謝!$968
M:比信用卡,同埋唔該比多兩張PARKING
W:得一張喎,咁我幫你問下經理啦
M:好!唔該哂
(另一位主管來比我簽信用卡)
M:一路簽一路講,我要多兩張PARKING喎
W:(又係大大聲) 冇架喎!
M:咁點解頭先你個同事話我問問,跟住冇返黎同我講,變左你黎同我埋單呀!仲有你知唔知你咁大聲係非常冇禮貌呀!
W:咁對唔住喎!我幫你問番頭先位同事啦
M:好!唔該
(又係頭先位經理走黎)
W:(又係大大聲,唔知以為佢先係客呀) 冇架!得一張架炸
M:但我打黎BOOK位時,問過你地消費滿$300就有架喎
W:唔一定有架,我地都係買番黎架!
M:咁係咪一枱先有一張?
W:咁又唔係,唔通個客食萬幾蚊,我比一張咩

﹝今時今日,LEE個服務態度真係要不得呀!冇唔係一個大問題,但一定要講明,你地唔係一間大排檔,而係一間集團式的酒樓,有這樣的主管及經理真係可悲﹞

最後個經理仲比埋NAME CARD,話可以隨便投訴架!老實說,大時大節大家都係想開開心心飲餐茶、食個飯啫!但這間酒樓的經理真係不知所謂呢!
2013-05-12
慶祝紀念