2009-04-20 39 瀏覽
平日夜晚,九龍塘又一城係一個聚舊嘅好地方,因佢係位處我地幾個舊同學工作嘅中間點,非常方便。見PizzaExpress四月頭進駐入又一城,今次時間啱啱好,因為佢地已經run咗好幾個星期,以為萬無一失。星期五一朝早打去,訂枱順利。我地三個亦準時去到。正當大家見面之際,我地即刻第一件唔係討論吓menu先,而係進行服務大清算,原來大家早幾分鐘入門口所經歷嘅事大致相同。入門口當然會有waitress問你幾多位,我地好自然答佢訂咗枱,咁我亦好清楚講出訂枱的詳細資料,點知佢搵唔到,跟住問我用咩電話號碼訂,又係搵唔到,搵咗半分鐘,終於知道,但最屎一點係,佢竟然說:"(指住我啲朋友)你啲朋友咪喺嗰邊啦",不但唔帶位,仲好似覺得我唔係應該睇到我啲朋友已經到咗咁咩,真係吹到啤一聲。呢間嘅做法比較地道,唔係淨得a la carte,佢地提供2, 4 or 6人套餐,我地選擇咗佢嘅Family Feast天倫樂(for 4人用),另再加一個starter。而且幾個餐入面嘅每一項目(例如:沙律,Pasta and Pizza),都可以隨意由餐牌入面所選擇,極之有彈性,呢點我係非常欣賞嘅。我地諗住落order,我地

我地諗住落order,我地打算佢嘅地嘅set(Family Feast),再另加一個starter。我首先叫咗個starter先,但係好似打亂咗待應姐姐嘅腦筋咁,佢叫我點咗個set嘅菜式先,佢地似係一啲freelance性質未經訓練嘅待應咁。

擺碟真係出奇,訂枱時明明係三位,成日當咗我地係四位,餐具永遠要擺多一份,叫極都唔收。

上菜時間非常有問題,唔知佢係咪趕住翻枱嘅關係,連第一道菜都未食完,已經上埋其餘四道菜。

講返食物方面:

1. Lemon Iced Tea - 我地將汽水轉做凍檸茶,因為我地全部要檸茶,唔知係咪呢個關係,佢地比咗個類似中國茶樓飲茶嘅茶壺嚟裝糖漿,雖然同餐廳格調有啲不協調,但係就非常可愛。茶味欠奉,不過係unlimited refill,而且待應會自動自覺為你添飲,算做抵飲嘅。

2. Baked Mushroom 焗磨菇 - 第一款係舖上mozzarella cheese喺面嘅磨菇,另一款係釀入白汁、香草汁嘅磨菇,兩種同樣惹味,伴以焗麵包球,一個輕怡的頭盤。

3. Garlic Bread 蒜茸包 - set入面仲有焗麵包球嘅選擇,但係因為之前我地自己叫嘅starter入面已經包埋,所以我地叫咗個大家都未試過嘅蒜茸飽,其實呢個包毫無特色,亦唔見得好味,包做得唔脆的,蒜茸味又唔強,如果可以,我情願揀返麵包球。

4. Salade Nicoise "PizzaExpress" 尼斯沙律 - 配料非常豐富,有吞拿魚、雞蛋、銀魚柳、酸豆、薯仔、火箭菜、olive,配咗一種佢地自製嘅沙律醬。有段小插曲:落胡椒粉亦有問題,待應先生竟然轉動磨胡椒工具半個圈就收手,又唔問我地夠唔夠,之後人影都唔見埋。

5. Spaghetti al Frutti di Mare 大蝦海鮮意粉 - 意粉用嘅粗幼適中,但煮得唔特別煙韌彈口,茄汁味亦唔鮮唔濃,非常淡味,淨啲感覺唔到茄味的存在,配料選多種類,但質素只是一般,最靚嘅算係虎蝦,好爽好彈口。

6. Tartufo "Roman" Pizza 松露火腿薄餅 - 全晚唯一覺得值回票價之菜式,松露汁、野菌、火腿、茄子、Parmasan cheese、松露,芝士味濃,這是每一個Pizza好味嘅完素之一,呢點佢達到了,加埋大大塊嘅茄子,火腿,我相信呢個Pizza最重要嘅精髓在於佢落咗松露油,真的好香,完全引出每一項食材嘅味道出來。

7. Chocolate Glory 貴族朱古力蛋糕 - 其實佢同另一款menu上嘅dessert "Chocolate Fudge Cake"係二曲同工,只不過呢次嘅蛋糕係切到一個cube嘅大小,而主角係Vanilla雪糕,用一隻杯去盛載,感覺高雅,唔怪得之連個名都有"貴族" 兩字,不過因為啲蛋糕唔係熱嘅,就冇咗同凍凍雪糕發輝冷熱微妙感覺之作用。

8. Tiramisu 意式芝士餅 - 佢嘅蛋糕真係浸咗滿滿的酒,這點我地都覺得係食得非常滿足,只不過上面嘅cream就太過硬同太過厚了,另到感覺有啲膩,這個在同場嘅Little Italy就做得比佢好了。

Comments: 以食物嚟講還可以,但講到服務就有待改善,我同學連最後一塊pizza仲拎住喺手上食緊,佢地已經問都唔問就開始收碟,我同學嘅碟連餐具都一併收哂,真係出奇,非常之唔專業。雖然我之前亦都去過其他分店兩,但我今次嘅經歷,另我終於明白到之前聽其他朋友所遇到的不快感覺,下次去呢間店之前,真係要認真考慮。
凍檸茶
焗磨菇