2007-09-26
雖說Simplylife Bakery是我的最愛,但lunch都幾常到Exp。雖然話美心集團已壟斷香港飲食市(Simplylife 同Exp都喺美心架),實在有部分餐廳都做得唔錯(尤其是西菜)。Exp走東南亞加西餐的年輕Fusion路線,我好多時都在這裏吃完lunch才出車去教琴。Lunch時段都多人架,有Poly D學生,又有中學生(依家D中學生都幾有錢),要排隊架,但我通常一個女仔來,成日話要坐bar枱(貪有冰場景,望住D人踩冰同D小朋友學踩冰,好得意架),帶位都好快比我入,唔使等好耐。我比較喜歡它western口味的pasta類,最鐘意是蕃茄雞肉長通粉,幾有茄味。通粉有咬口,蕃茄不只是汁,仲有一舊舊茄肉見到,幾好食。除此以外,波菜海鮮扁意粉都不錯,因為海鮮料(記得就有魚塊、蝦、魷魚)多,味道都ok啊,當然不可其望它的海鮮超級新鮮(呢道並非高級餐廳),唯一是那個青BB的sauce,令個買相嚇親人,而且汁太多,把整個pasta淹沒了……(其實個sauce都較得好味架,只是太多) 提議它不要把波菜打得過融,留一點「痕跡」,顏色也不要太青就好了。我通常也會點D snack 做appert
我通常也會點D snack 做appertizer,推介是柚子蝦沙律,用東南亞做法,蝦肉夠爽,少少辣味加上沙田柚肉的甜酸,十分清甜醒胃,一人粉量剛剛好,唔會食到等你飽之後食唔落其他食物。紙米卷類味道偏向太淡,唔點醬真喺無味,另外有一個叫三文魚油律,來的時候就有一大達青色(又喺青BB) 的汁在四片三文魚生旁,咦,點解無沙律?? 原來三文魚下面就有幾條幼幼的青瓜絲,我估這些就就算是沙律了,太最惡頂是個青BB的汁,原來它是已調味的wasabi sauce,雖然已調味,但真喺超攻鼻同勁辣,你以為唔點無事,但喺佢以經流開哂成碟,救唔翻啦……大家記着千祈唔好叫呢個snack。
整體來說,呢到食物OK架,但唔知喺咪D sauce太濃味或太多味精,食完成日個口都覺得好咸。
呢到Lunch無set,要散叫,但一點前入座就送一杯juice,有一次我在時間尷尬位(一點過幾分鐘)入座,坐低就拿拿淋order食物,我問她是否仍有果汁送,waitress說有,但我說我未選好口味,着她轉頭過來,只喺一分鐘,我再舉手示意,來的是另一位waitress,當我order時,她卻說時間已過,無得送,吓,只喺一分鐘就無得送,莫非我剛才一次過落單,同埋叫回之前那個waitress就有? 我跟後來那waitress理論了數句。她很有禮貌,不斷say sorry同說唔好意思,又說剛才的同事是新手,不清楚時段限制云云……我想: 無理由因杯juice影響我的心情,之後我放棄理論,就叫了杯要比錢的熱檸茶,怎知埋單時,那waitress說為了道歉,這次那杯熱檸茶是特登免費請我飲的,並希望我不要介意剛才的事,臨走還笑容滿臉地說多謝送我出去,我登時加高哂對這間餐廳的image分,再一次證明請到醒目員工嘅重要。