這是朋友訂的枱, 四個人沒有叫元旦套餐(這店一般是過四百的), 我們散叫些比較主打的菜式,大概比叫套餐平易1/4左右吧! 而這決定是對的因為食物質素只是一般, 始終經過這兩,三代社會上對西餐的演化, 大部份市民都對西餐有一定的認知, 這類比較早期發展對西餐的自我演繹, 無疑大家都對這種混血版本有較大空間去理解, 而現存的這類型餐廳大多是交付第二/三代打理, 無論是菜式/ 用料/ 味道/ 擺碟跟幾十年前沒太大分別, 這晚來的這店亦如是,個人認為如果主持人唔將菜式活化引進一些新的表演手法, 好難吸引新一代來幫襯, 只靠上一代帶下一代人來幫襯的方式有點被動, 發揮唔到自我的魅力! 講返當晚的食物:廚師沙律$148  少少沙律菜, 青瓜片, 蓄茄, 雞肉同烚蛋一開四, SORRY都要講句,份量同價格配對不上, 沙律菜的種類太少, 青瓜只是中國/本地青瓜質素並不突出, 蕃茄同樣, 雞脾即使用足一隻也不過是雪貨, 成本有限, 如果廚師能到其他比較正路且中價嘅店觀摩一下, 定必明白市面上的客人接受一個百五蚊嘅沙律是怎麼樣的?瑞士雞翼 $185 (4隻) 質地同味道都做得恰到好處, 不過都係嗰句, 價

瑞士雞翼 $185 (4隻) 質地同味道都做得恰到好處, 不過都係嗰句, 價錢有點過咗位,

煙倉魚$323 (兩小件) 呢個更是Over Price的表表者, 有煙燻味但比較弱, 魚肉未能keep住水份, 兩小件魚片係比較難接受的事實, 要知道這是散叫並非叫餐, 散叫柯打都這麼小好難想像跟套餐會是怎麼樣的...小? 外觀亦是毫無修飾地跟沙律平排碟上,

咸牛利 $152 (4件厚切) 這個像樣一點了, 味道質感都ok

干炒牛河 $129 傳統造型夠油夠滑色夠深, 牛肉片唔太多醃味, 合格了

葡雞飯 $149 呢個都合乎標準,

梳乎厘 $148 人頭咁大嘅梳乎厘只是嘩眾取竉的綽頭野, 稍為懂得做甜品的都會估計到成本是多少而付出這$148純粹是到此一遊心態!

反而, 招呼客人的哥哥們的服務態度甚佳,對應得體, 表演比食物出色! 俾加一都還算值得!

2019-01-01