2008-06-10
08.05.02 Family 開餐,友人介紹隆姐,話地方細最好預先訂枱。地方細細既泰式平民食店座位不大舒適﹔我地七人坐近出菜既位置。嗌咗︰活蝦刺生﹑咖哩蟹﹑鹽燒鰂魚﹑海南雞飯﹑木瓜沙津x2﹑炸蝦餅﹑燒雞翼x4﹑椒鹽軟殼蟹﹑炒金邊粉﹑通菜﹑咸魚炒椰菜苗﹑芒果冰x4解說︰活蝦刺生 ~ 一般 (老公話始終都係金寶好味D)咖哩蟹 ~ 即劏肉蟹好大隻賣相尚可,可惜咖哩汁偏甜而且冇咖哩香味,唔會再嗌鹽燒鰂魚 ~ 洒滿粗鹽既外皮燒得好干身,一打開魚皮,嘩...出晒煙,肉身多汁又嫩滑,再點一下酸甜醬汁,美味至極 海南雞飯 ~ 冇野講 (食海南雞去泰國人喇)木瓜沙津 ~ 木瓜絲唔硬好爽好香又清甜 炸蝦餅 ~ 香口彈牙好味 燒雞翼 ~ 100% BBQ 風味又滑又香仲夠入味,必食 椒鹽軟殼蟹 ~ 粉略厚,一般香脆,不過不失炒金邊粉 ~ 金邊粉係我至愛,但略甜通菜 ~ 一般無特別咸魚炒椰菜苗 ~ 好多咸魚肉又夠香,椰菜苗好脆口,味到好夾 芒果冰 ~ 起初嗌一杯試試先,見佢切成個芒果肉擺落攪拌機冰唔多,出黎好Rich 似芒果汁多D 都好好味。後加三杯,叫亞姐加多D冰,誰知佢咁答︰[ 咁多冰邊好飲架 ] 泰藉
解說︰
活蝦刺生 ~ 一般 (老公話始終都係金寶好味D)
海南雞飯 ~ 冇野講 (食海南雞去泰國人喇)
木瓜沙津 ~ 木瓜絲唔硬好爽好香又清甜
炸蝦餅 ~ 香口彈牙好味
燒雞翼 ~ 100% BBQ 風味又滑又香仲夠入味,必食
椒鹽軟殼蟹 ~ 粉略厚,一般香脆,不過不失
炒金邊粉 ~ 金邊粉係我至愛,但略甜
通菜 ~ 一般無特別
咸魚炒椰菜苗 ~ 好多咸魚肉又夠香,椰菜苗好脆口,味到好夾
泰藉四眼姐姐好風趣同我地有傾有笑仲送埋南瓜西米露 tim
埋單 $804 抵食