2020-11-17
家住坑口附近一直都未有時間去這間《美人鍋》晚膳。 朋友點名今晚一定要試。日系嘅裝修風格令人感覺舒服, 雖然每個座位都有小型電磁爐,但一啲都唔焗促 。主打一人一鍋,揀選自己喜歡嘅食材,湯底,醬料, 火鍋都非常過人化👍以健康養顏日式鍋底聞名, 當然要試試佢嘅人氣 『骨膠原湯』, 各款「 美人鍋套餐 」正做推廣有七優惠,抵呀!美人鍋套餐 $168🥣骨膠原湯 ➕🐷豚腩肉 ➕明太子芝士免治肉 ➕🥗 蔬菜盛合 ➕🥚🍚日本雞蛋雜炊骨膠原湯端上檯係一個半球體嘅啫喱狀, 一開爐 就融化成濃厚奶白湯底。 仲未淥任何嘢,先呷一口湯👍嘩~相當清甜, 完全feel到骨膠原嘅威力, 濃厚而潤滑, 連任喝幾囗, 差點也忘記放入材料~全是有機野菜, 顏色好豐富好sharp, 紅橙黃綠青藍紫顏色的蔬菜都齐👍😍這份豚腩肉 睇落分量好少, 但原來都有十件八件 重疊著, 豚腩位又唔會太肥, 肉質嫩滑咬落有彈性帶甜。亦可以試吓佢嘅飲品及沙律吧,每位$48。店家提供多款健康飲料: 自家製花茶, 水果茶, 柑桔水, 各款果汁, 西班牙特飲,汽水。 味道唔錯又唔會太甜。 還有各款花茶, 綠茶,玄米茶茶包, 飯後可以泡一杯熱茶~ 一於
美人鍋套餐
美人鍋套餐 $168
亦可以試吓佢嘅飲品及沙律吧,每位$48。
店家提供多款健康飲料: 自家製花茶, 水果茶, 柑桔水, 各款果汁, 西班牙特飲,汽水。 味道唔錯又唔會太甜。 還有各款花茶, 綠茶,玄米茶茶包, 飯後可以泡一杯熱茶~ 一於健康養生到尾先~
沙律吧有好幾款材料, 粟米,椰菜花 ,沙律菜, 芽菜,青瓜絲,車厘茄, 感覺好乾淨切得好工整, 冇過多嘅醬汁和醃製 ,健康美味嘅沙律!🥗
明太子芝士免治肉
無激素走地雞,仲有D D 雞軟骨喺裹面,雞肉嫩滑仲混入芝士粒和明太子
到最後放入米飯和日本蛋製作『日本雞蛋雜炊』~ 個飯完全集結所有蔬菜的鮮甜精華, 湯飯越煮越稠, 甜得來唔會有好多雜質油份, 非常美味! 自己親手做嘅特別好吃!
『美人鍋 』俾到我驚喜 ,本以為只用靚靚包裝或者美顏噱頭, 原來火鍋都可以健康得來豐富美味。
醬料方面也有多種選擇, 主要係日式系列, 有常見醋汁,味噌~