abbayau
食新加坡菜一定要嚟長洲食
abbayau
2025-09-28
關注
今日一家去咗長洲行吓,到夜晚就嚟「嚟食」食飯,真係驚喜!一坐低睇見Menu真係每樣都好好味咁,選擇困難症最後叫老闆幫我哋發辦!
首先嚟到係啲烤肉串,啲汁油油亮亮,咬落去仲有啖啖肉香。配啲濃濃嘅醬汁,感覺似花生同香料混埋,微辣又有甜味,配幾片黃瓜清清口,超級啱晒!
巴東牛肉餅
之後嗰份巴東牛肉餅,皮層層叠叠,炸到金黃香脆,掰開有滿滿嘅肉汁,牛肉軟滑入味到不得了。我哋嗌咗啤酒,啖啖酥皮配一口啤酒,感覺好chill,呢個組合無得輸!另外我哋都有嗌薄荷桔仔梳打,好好飲,落重薄荷好fresh👍🏻
再嚟係啲炸雞翼,外皮炸到脆卜卜,啖啖肉質juicy,仲有啲微甜嘅調味,食落去好滿足。盤上嘅新加坡小旗好得意,感覺似旅行咁開心,邊食邊笑!
烤五色時蔬
個烤五色時蔬真係驚喜,所有蔬菜烤得好香最正係個蒜蒜頭冇得頂!
我嗌一隻海南雞仲包埋四碗油飯
我嗌一隻海南雞仲包埋四碗油飯
我哋嗌咗隻海南雞,我覺得係我食咗咁多年海南雞最好食,連我唔食雞皮嘅都食晒,個雞皮唔油膩,下層仲有啲啫喱狀嘅雞汁,旁邊嘅黃瓜清新又解膩吸埋啲汁不得了,又清晒盤😋
烤餅
最高潮係啲奶油蝦,肥美到不得了,香氣濃郁嘅奶油味包住啲蝦,啖啖鮮甜停唔到口,一定要嗌埋佢嘅烤餅皮脆內軟,攞嚟點奶油蟹啲汁冇得輸,我哋嗌咗三碟。
斑蘭焦糖燉蛋
甜品我哋嗌咗甜餅,香蕉卷同埋佢新出嘅斑蘭焦糖燉蛋,三款我都推介,真係要捧住個肚走🤭
我哋仲嗌咗個蕉葉烤魚,我都未影相就即刻俾人清晒,烤魚上面嘅醬汁好香濃,好大條但我個仔食咗半條😆😆😆😆
佢仲有啲預先要訂嘅菜,下次我一定要食埋佢!好想試吓佢嘅胡椒蟹同燒乳豬😍😍😍
今次喺「嚟食」食咗一餐,個環境同老闆好親切,菜式多樣又美味,長洲呢個地方加上「嚟食」嘅好味,真係要多嚟幾次!
沙嗲串燒(雞牛豬)
海南雞