2019-09-28 28 瀏覽
今日難得約到老友食飯,兩條佬決定搵間拉麵店食下,之前係北角食過呢間,覺得質素不錯,就帶埋佢黎食。呢間分店大過北角果間,坐位好多,又有個吧枱,可以欣賞廚師整野食。上次食過佢既招牌雞白湯拉麵,今次都唔諗咁多啦,好野緊係要食多次!朋友都follow。由於食過佢個鰻魚真係好高質,我地就叫左一串share。兩條佬緊係要啤啤佢,呢度有日本進口手工啤,menu有哂說明,好詳盡。我地分別叫左雪松啤同香柚啤。雪松啤:色澤較深,飲落係清爽,苦甘味較重。香柚啤:色澤較淺,聞都聞到甜甜地,飲落帶清甜既柚味,幾易入口。主菜雞白湯拉麵,炸牛膀好爽口;豚肉既肉味好重;兩塊雞嫩滑,睇落好似冇乜味,但食落個味好出。鰻魚串,不愧為人氣No. 1,個肉厚身,好飽滿既感覺,口感係彈牙既,蒲燒完即食回味無窮。吹下水,嘆下啤,Chill。

由於食過佢個鰻魚真係好高質,我地就叫左一串share。

我地分別叫左雪松啤同香柚啤。

雪松啤:色澤較深,飲落係清爽,苦甘味較重。

吹下水,嘆下啤,Chill。