2009-10-21
晚上一行6人, 為2位的壽星女食生日飯。地點係將軍澳寶琳的”小草屋”(潮州嘢)。我地8:15pm去到, 全場得2-3枱人, 有d得人驚。 友人住附近, 話Lunch飲茶都不錯, 但唔知點解晚餐無咩人。我地6人, 食中式自助餐。$98位 (加一)。一嚟就問你飲橙汁定啤酒, 之後再送上一人一個翅羹 (ok)、一人半隻炸乳鴒(好味, 可惜唔係任食)。我地個個都飲橙汁, 雖然睇住佢成樽果汁先生咁開, 不過我睇到個蓋的膠邊一早無咗, 亦飲得出係有加水, 不過…都ok。我地total叫咗:炸豆腐 (ok)、鹵水併盤 (ok)、魚旦津白(一般)、潮州小炒皇 (bad, 唔知佢炒咗d咩囉)、蠔仔烙 (一般)、香芋烙 (我無食, 不過友人 話ok )、灼時蔬 (ok)、蒸魚雲 (我無食, 不過個樣ok)、方魚芥蘭 (我無食, 不過友人勁食)、紅燒豆腐 (ok)、方魚肉碎粥 (ok)、xo翠瓜炒鳳尾 (一般)、京汁牛柳粒 (ok)、椒鹽魷魚鬚 (好味)、椒鹽銀魚 (好味, 食咗2 round)、荔芋鴨 (我無食, 不過友人 話好味)、鮑汁雞腳 (我無食, 不過友人話好乾 )、青瓜仔 (bad, 原全無味)
我地total叫咗:炸豆腐 (ok)、鹵水併盤 (ok)、魚旦津白(一般)、潮州小炒皇 (bad, 唔知佢炒咗d咩囉)、蠔仔烙 (一般)、香芋烙 (我無食, 不過友人 話ok )、灼時蔬 (ok)、蒸魚雲 (我無食, 不過個樣ok)、方魚芥蘭 (我無食, 不過友人勁食)、紅燒豆腐 (ok)、方魚肉碎粥 (ok)、xo翠瓜炒鳳尾 (一般)、京汁牛柳粒 (ok)、椒鹽魷魚鬚 (好味)、椒鹽銀魚 (好味, 食咗2 round)、荔芋鴨 (我無食, 不過友人 話好味)、鮑汁雞腳 (我無食, 不過友人話好乾 )、青瓜仔 (bad, 原全無味)、咕嚕肉 (好味)、海蜤併燻蹄 (好味, 食咗3 round)、南瓜烙(我無食, 不過個樣唔係好得)。
食到好飽, 味道整體都算ok, 都幾抵食。不過, 無糖水囉。Service嚟講都好好, 由其係其中一個後生女, 勁有禮貌。