2017-10-11 239 瀏覽
位於旺角朗豪坊裏面的韓國炸雞店「NeNe Chicken」交通十分方便,基本上從果條直通天堂既電梯上到頂再行返落一兩層便到達。由於用上醒目的芥辣黃做主色,加上光猛的燈光,即使剛完成一天的工作,拖著疲倦的身驅去到餐廳都會覺得份外醒神!雖然只係平日七點鐘過少少,但餐廳已經差唔多九成滿座,叫座力驚人!免費的「粟米」同埋「酸蘿蔔」兩款餐前小食會在點菜前自動送上,可以淺嘗!Tropical Passion Fruit NeNe Soda ($48)︰甜甜地的梳打水非常適合食炸雞時解渴,綠色的閃燈帶點玩味的感覺之餘亦能作點綴之用。不過,飲品的份量好似少左D,如果可以再大杯少少會更好!芝士炒年糕伴拉麵 ($108)︰絕對係必食之選!由於用上韓式拉麵而非日式,所以「拉麵」感覺較為接近「辛辣麵」之流。另外,煙韌的炒年糕、魚餅等等放在芝士下面,感覺真係十級「大滿足」呀!可惜,美中不足的地方是整體感覺好似辣左少少,好果可以提供幾個不同的辣度俾客人選擇會更好!NeNe 烤雞 ($170)︰當晚由於唔太想食炸雞的關係,所以選擇了相對較少人order的烤雞。雖然如此,但烤雞的質素絕對沒有令人失望!由於加左$12將

NeNe Soda

芝士炒年糕伴拉麵

NeNe 烤雞 ($170)︰當晚由於唔太想食炸雞的關係,所以選擇了相對較少人order的烤雞。雖然如此,但烤雞的質素絕對沒有令人失望!由於加左$12將烤雞轉為全「雞翼及雞鎚」的關係,整體的感覺較為「啖啖肉」!一如其他韓國炸雞店,餐廳會安排膠手套及放置雞骨的器皿,非常細心。
NeNe 烤雞

味道方面,金黃色的烤雞入口時味道洽到好處,除了帶點輕輕的辣味之餘亦食到雞的鮮味,清新得黎卻不會好像炸雞般因沾上炸粉而產生的油膩感覺,非常適合喜歡食「香口野」但又怕肥、怕熱氣的朋友!

總括黎講,今次用餐體驗非常唔錯。光猛的裝修再加上貼心的服務,再配合埋毫不肥膩的炸雞,為一個繁忙的星期二劃上完美的句號!
2017-10-10
NeNe Soda