2022-03-19
疫情下的放風系列👦🏻🧒🏻💓唔知大家會唔會已經好習慣無晚市嘅狀態,我仍然未習慣只有午市先可以出街拍拖食飯😥 出街食嘅機會難得,苦惱咗好耐決定去新式cafe集中地嘅長沙灣!可能因為平日下午嘅關係,堂食客人不多Menu: 餐湯:1️⃣ Hokkaido scallop & Salmon Roe with Squid ink ($148)意粉一上枱就聞到一陣陣嘅海鮮味! 食落口就立馬知道原因何在😎 唔肯定呢個是否廚師烹調時候嘅小技巧,有部分三文魚籽被煮至爆漿,因此連意粉本身都沾上濃厚魚類嘅脂膏香味🤤🐟 是目前我品嚐過最入味、最好食嘅墨魚汁意粉🍝👑👏🏻👏🏻👏🏻2️⃣ BBQ Pork Ribs ($168)BBQ醬嘅味道不止停留在豬肋條表面,相信廚師應該用醬料先將豬肋條醃了一段時間,才會如此入味🐽 去除肋骨後,肥瘦大概是二八比,略帶肥膏可以避免令肉質過於乾身,比起其他大型連鎖店嘅Ribs更好食!🤟🏻而作為配菜嘅沙律同埋薯條亦一點也不馬虎,沙律醬起男朋友最愛嘅芝麻醬,炸至脆卜卜嘅薯條上面撒了調味粉,入口帶點微辣🌶3️⃣ Iced Mocha (+$18)4️⃣ Hot Latte (+$18)Ice Mocha
餐湯:
餐湯
2️⃣ BBQ Pork Ribs ($168)
BBQ Pork Ribs
BBQ Pork Ribs
3️⃣ Iced Mocha (+$18)
4️⃣ Hot Latte (+$18)
Iced mocha & Hot latte
Ice Mocha 朱古力醬漸層嘅效果好靚,冰塊上散滿朱古力粉作為裝飾🧊 攪勻後朱古力味嘅唔會太重,沒有搶了咖啡嘅香氣😆
Latte 奶香味重,咖啡杯本身都被預熱,令咖啡嘅溫度保持在較高嘅狀態久一點,體現到咖啡師嘅細心💕
最後想讚一讚呢間餐廳對待客人嘅服務做得好好🥳 侍應姐姐期間有留意當杯清水差唔多見底,會盡快幫我哋添滿💦 當我哋狂風掃落葉差不多食晒枱上嘅食物,會略為清理枱面,等我哋可以慢慢歎杯咖啡☕️👍🏻