2024-01-12 241 瀏覽
朋友拉我去食一轉新開嘅日本餐廳,坐低正嗌晒一班人嘅目光。嗌咗幾樣招牌啲,首先講下佢哋嗰個和風蕃茄,啖啖清新爽口,真係開胃。然後試咗前菜,赤貝裙邊,咸香得嚟口感鮮美,好似海嘅味道喺咀裡面跳舞咁😋。啲蜆肉麵豉湯夠哂味,飲落去暖笠笠,仲有大粒蜆肉,品到鮮味直頂腦。再講講啲壽司,啊噢,個金線鯛(即係紅衫魚啦)根本就係上咗油,香滑喺咀裡面化咗。深海池魚偏肥美,有啲似煙花咁彈牙,味道就深啲,但係又唔會過份壓倒。啱啱好,好balance👌。個加拿大海膽真係無得輸,鮮甜得嚟唔膩口,識得享受既你一定鐘意😍。講到嗰碗黑松露清酒焗野菌,哎喲,個香味勁到飄出街咁遠都聞到,入口即溶,松露嘅香氣撲鼻。然後個鰻魚豆腐,豆腐香滑得滯,翻翻軟綿,真係夾到飛起,㗎嘻嘻。最後攪個稻庭烏冬,好過癮,啲湯底溝得啱啱好,唔會令到人覺得食罷咗,綿長後勁🍜。總之食完今晚,感受到實實在在嘅滿意同幸福。下次我一定再嚟,帶埋全世界一齊嚟試!