2018-08-08
而家d火鍋店質素越來越高,打邊爐已經唔再係heavy或者唔健康。最近我同老公都減肥,想食得清d,我同老公提議食呢間既「美人鍋」,佢起初半信半疑,覺得減肥絕不能打邊爐,但食完後佢明白晒。。。首先去整個調味醬,個蒜泥汁比起蒜泥及蒜蓉更香更濃更惹味,為這頓邊爐錦上添花。我地都係貪食,所以最終叫左鴛鴦鍋,一半「麻辣鍋」一半「美人鍋」。「麻辣鍋」真係超級惹味刺激,湯裡已有足料蜂巢豆腐同鴨血,索晒湯汁,十分滿足。另外個「美人鍋」都冇令我地失望,超足料,半鍋就已經有半隻烏雞、桃膠、杞子、南棗、金華火腿、藥材等,非常滋補養生。湯汁集合材料精華,就甘飲都好暖身。我地另外點了「美國梅花豬肉」、「唐生菜」、「芋絲」、「稻庭烏龍麵」同「皇室魚肚」。「美國梅花豬肉」肉脂分布均勻,軟稔豬味濃郁,肉片吸收湯汁更是惹味。「芋絲」同「稻庭烏龍麵」都好貼心甘有個篩比我地淥方便食用。「皇室魚肚」厚身大塊,又綿又索湯,魚肚本身既魚香味配上湯汁,非常出色。另外點了「蘋果味手工啤」同「荔枝梳打」,冰涼透爽。。。吃畢後,雖然好滿足同飽,但就冇濟既感覺。仲要完全唔頸渴。如果想打高質素既邊爐,可以試下呢間。
。
另外點了「蘋果味手工啤」同「荔枝梳打」,冰涼透爽。