台式火鍋放題店「牛大人」一向人氣高企,適逢邊爐癮起,嚟打邊爐就最好了👀佢哋火鍋放題有兩個鐘,我同朋友揀咗澳洲極上和牛套餐❤包括有澳洲和牛M5牛肩卷、手切封門柳澳洲和牛M5牛肩卷、安格斯特選牛板腱、美國PRIME極級肩里肌、安格斯一口牛肉粒、牛五花、豬梅肉片、羊卷肉、花彫雞酒件等等,特別推介澳洲和牛M5牛肩卷,油脂甘香,喺湯底拖幾吓就入得口💁安格斯特選牛板腱同樣牛味十足,甚為吸引~要喺度食到回本真係輕而易舉! 入座時更會奉送每人兩粒———爆汁夠彈牙嘅澳洲M9和牛牛丸,非常抵食🙌食火鍋,除咗肉類要新鮮,一個高質嘅湯底能為食材錦上添花,絕對係靈魂所在!我哋叫咗鴛鴦鍋,分別係「🍅醍醐蕃茄酸辣鍋🌶️」及「三椒酸菜鮮魚鍋🐟」醍醐蕃茄酸辣鍋蕃茄🍅同酸白菜🥬作為主打,湯底好有層次,味道亦好鮮明,係濃郁嘅番茄鮮味配上少少辣味,滿足到我呢個番茄迷嘅慾望~將香辣同酸甜兩種截然不同嘅味道糅合,比例平衡得好好,火鍋配料經過湯底加持後,唔駛點醬汁都好惹味,!美味程度絕對可媲美其他單點火鍋店✍ 仲可以揀小辣、中辣或大辣三椒酸菜鮮魚鍋湯頭酸辣得嚟帶點清爽,唔會過份重口味,係屬於剛剛好嘅麻同辣,打邊爐前緊係當湯飲返碗先得

醍醐蕃茄酸辣鍋

三椒酸菜鮮魚鍋
湯頭酸辣得嚟帶點清爽,唔會過份重口味,係屬於剛剛好嘅麻同辣,打邊爐前緊係當湯飲返碗先得啦🥣配上份量超足嘅酸菜,簡單啲講,呢個湯底淥乜都咁好食😋 推介用嚟淥海鮮、魚肉,完美提升海鮮嘅甜味!另外跟鍋底上嘅有一份炸魚片,每片香脆,配埋黃燈籠辣椒醬,帶出魚片嘅鮮甜味!
睇睇枱上嘅宣傳menu,原來牛大人仲同雞蛋界之皇嘅夢王做緊合作,惠顧澳洲極尚和牛吃到飽套餐,就會送夢王生雞蛋或醬油溏心夢王蛋,我同朋友都揀咗醬油溏心夢王蛋🥚果然夢王蛋嘅蛋味香濃好多,蛋黃更香濃甘香,配合醬油味十分滋味,食完超滿足👍是次合作屬限定期間,另外仲有夢王布丁珍珠奶茶 (LIKE 社交平台就有得送)、夢王布丁、三色鮮蔬夢王脆蛋可供選擇☺想試就要快手啲了!
火鍋配料一部份喺出面自助任夾,而部份就需要於QR code落單~火鍋配料種類有好多✔例如海鮮類有大蝦、沙白、脆肉鯇魚腩等;手打海鮮漿例如澎湖花枝漿、干貝鮮魚漿、章魚珍珠漿等;特別啲嘅仲有麻吉燒、花蓮扁食、蛋餃、各式水餃、燕餃、蝦餃、豬血糕、大黑輪、美人花膠、鬼馬老油條... 小食方面有梅甘鬆脆薯、糖醋甜不辣、魚香皮蛋豆腐、士林鹽酥雞... 篇幅有限真係寫唔曬了🤚

飲品櫃一如以往有超多種類,我每次去都鍾意飲佢哋自家制嘅茶🤘仲可揀汽水果汁等!最後每人更可揀一款甜品,有Haagen Dazs 雪糕或仙草凍可供選擇,食完真係要捧住個肚先行得出門口了😝