2020-05-28 508 瀏覽
⚠️⚠️本人在此鄭重希望店鋪謹慎處理食材,嚴格把關衛生情況⚠️⚠️數日前,我係呢度食完晚餐,食完冇耐係餐廳已經開始攪肚痛,一開始冇為意,離開餐廳後冇耐開始發冷、腹痛、作嘔、然後攪肚痛腹瀉。返到屋企開始全身⚠️骨痛、嘔、發高燒,燒左1日1夜,2日都返唔到工⚠️😭😭😭睇完醫生,話我係食錯野⚠️急性腸胃炎⚠️。其實餐廳食物味道本身已經強差人意,仲要食完咁樣病幾日真係好唔抵,直到退燒後2、3日先可以慢慢食到白粥以外嘅嘢。所以呢篇文主要係想提醒店主,刺身呢d食材要特別慎重處理,味道都其次,食壞人真係無法忍受。到食物味道啦!真係不堪入口!本身嚟呢間餐廳係聽聞此身平得嚟新鮮。結果 一d 都唔平亦一d 都唔新鮮!油甘魚腩好腥!當見到深紅色嗰part 就深感不妙,果然入口就食到強烈腥味,落好多wasabi 都掩蓋唔到。油甘魚魚腩理論上咁厚應該有一定油脂香味同質感柔軟,結果唔柔軟、唔鮮甜、冇油脂。🤮呢個海鮮丼真係今晚最大伏!$268加一😰🔻首先全部刺身都係薄切到一個極點!盡現師傅刀工🔪🔻其次,食材配搭真係完全大亂鬥,一堆濃味食材鋪係刺身上,一來就算撥開都已經破壞刺身原本味道,二來明太子真係死鹹到苦,而蟹膏偏鹹腥,擺埋一齊

睇完醫生,話我係食錯野⚠️急性腸胃炎⚠️。

食壞人真係無法忍受。

到食物味道啦!真係不堪入口!

本身嚟呢間餐廳係聽聞此身平得嚟新鮮。
結果 一d 都唔平亦一d 都唔新鮮!

油甘魚腩
油甘魚腩

🤮呢個海鮮丼真係今晚最大伏!$268加一😰
雜錦海鮮丼

🔻首先全部刺身都係薄切到一個極點!盡現師傅刀工🔪
雜錦海鮮丼

🔻其次,食材配搭真係完全大亂鬥,一堆濃味食材鋪係刺身上,一來就算撥開都已經破壞刺身原本味道,二來明太子真係死鹹到苦,而蟹膏偏鹹腥,擺埋一齊味道更加互相影響🤢🤢

🔻最後就係,刺身嚟講真係爭鮮級數,例如:蟹鉗肉質鬆散、霉;帶子冇甜味,口感似啫喱;

全部刺身當中只有貝類食到些少甜味,左口魚裙邊都有油香,口感都ok,海膽就一粒甜一粒普通。

同埋好少可見日本餐廳提供嘅係水而唔係熱茶。🧐

最後,再次希望餐廳謹慎處理食材,保證食材乾淨衛生,希望我嘅情況只係一個半個個別例子。同埋都希望餐廳提供翻d 合乎價格品質嘅食物。☹️🙏🏻

⚠️本人生病不適之情況句句屬實,有醫生診斷及朋友作證。食物味道乃個人主觀感受,只供參考。⚠️
2020-05-18
  • 油甘魚腩