2010-04-20 16 瀏覽
有朋友十幾年無番過黎香港... 諗左好耐都唔知帶佢去食咩好.... 最後就決定去廟街啦. 不過去到又唔知邊間好食, 我哋去得早, 又無人群比我哋跟. 結果係OPENRICE見到呢間人氣唔錯, 所以就決定黎呢間... 點知原來條人龍咁鬼長..... 不過都唔知食咩好, 人龍長起碼都係一個保証黎既, 反正幾個人, 傾下傾下D時間好快過.好彩佢舖頭都幾大, D人流都去得好快, 所以就算我哋排隊時係前面既人唔少, 我哋都好似唔係等左好耐就有位坐. 我哋五個人, 就點左一個大蠔餅, 一個粉絲什菜煲, 八珍豆付湯, 同埋四個煲仔飯. 先黎蠔餅~~~~ 個蠔餅幾得喎. 炸到好香口, 但係食落口時又唔會油淋淋, 好似有啖油係個口到咁. 但係我就覺得跟蠔餅嗰個辣醬,好咸但又唔係好辣... 如果可以辣D就好.粉絲什菜煲同埋個八珍豆付湯都係清淡之選. 唔會比好多油落去滾嗰D野餸, 味道亦都較清淡, 係健康家庭菜FEEL, 我就覺得好好味~~~ 尤其今晚既MAIN COURSE係煲仔飯等左好耐4煲煲仔飯終於都上枱. 一打開個蓋就D熱氣就係咁噴出黎, 我哋落完鼓油校校佢之後即刻蓋番個蓋驚佢會吹到凍晒. 呢個原本

等左好耐4煲煲仔飯終於都上枱. 一打開個蓋就D熱氣就係咁噴出黎, 我哋落完鼓油校校佢之後即刻蓋番個蓋驚佢會吹到凍晒. 呢個原本最令我哋期待既主角反而令我哋有D失望... 可能因為人流太多既關係, 所以煲飯既時間縮短左, 唔夠時間比俾飯起焦. 飯係香, 但係唔夠香.... 如果係咁, 我情願等耐d, 食好d. 不過呢到d野真係好平, 我哋5個人食到飽飽埋單都係$163. 差少少, 佢就係我心目中既平靚正嫁喇~~~
2010-04-17