2017-07-27
去開油麻地順便上嚟輝煌樓食個晚飯 ,見佢有火鍋同小菜 ,因為小菜有優惠五個揀一個, 所以我同朋友就叫咗小菜食,總共叫咗三個小菜。优惠嗰個叫咗片皮鴨,另外叫咗一個龍躉頭腩炆茄子, 原先兩個都好夠食,不過見到隔離枱,碟叉燒好似好靚,所以我哋都叫咗一碟, 價錢都只係48蚊一碟,叉燒雖然係好瘦,但係食落口一啲都唔硬同'鞋拾拾',肉質好鬆軟,好淋身。個龍躉頭腩炆茄子係用咗新鮮嘅龍躉肉,將啲龍躉切開一塊塊炸好再同茄子一齊炆,魚肉好結實,好新鮮,茄子就炆得好淋,好入味,係一道有水準嘅小菜。片皮鴨係五個優惠之一, 98蚊有一隻,仲有好多蝦片附送埋,真係好抵食,雖然片得唔係好靚仔,不過勝在冇咩肥膏,啲皮又有啲脆, 食落好香口,最重要嘅,係佢啲醬,青瓜同 蔥段都好有份量,食片皮鴨個醬係非常之重要的,如果個醬料同配料唔夠,食片皮鴨就會好dry,好彩呢度都好慷慨,所以食得好痛快。呢餐晚飯仲有免費霸王花湯 ,同埋番薯糖水送,响 市區嘅酒樓食咁多嘢都只係三百幾蚊, 真係好抵食呀!