返夜放工已經10點多,突然好想飲茶食點心,即刻上網找找附近還有什麼餐廳可以食點心,就找到這間位於ISQUARE附近的食力。餐廳位於地庫,去到才發現原來除左點心,仲有雞煲火窩,而且仲要係$168任食,肚餓的寶寶即刻表示想打邊爐。還好每位都會送上幾粒點心,以解我想食點心之情。首先店員送上蝦餃和粉果,蝦餃都好新鮮,皮薄而且都仲好煙韌。而粉果餡料好多。眼見隔離桌的外國人都點了很多點心,食得津津有味,而且選擇都好多。之後就到雞煲出場,因為寶寶不太食辣所以點了小辣。雞份量都好多,脂肪唔多,肉都好嫩。醬汁不算太麻,但好香辣椒香味,同埋用上其他調味,味道好濃厚。所以煮到每件雞塊都好入味。差不多食完雞煲,便請店員幫我們打湯轉火窩。加湯後,店員直接送上2大碟配料,一碟係菜類,而另一碟則有牛肉﹑魚腩﹑蝦滑﹑海鮮等,每款都是少量。基本上可以先試一下各種食物,如有需要再追加。個人幾喜歡這個做法,讓食客每樣都可以試一點。個人最喜歡的配料是鯇魚腩,無論味道和肉質,都令人忍不住要追加。我前後點了3次這個鯇魚腩。一般打邊爐都會用脆魚腩片比較多,而這個鯇魚腩肉質好結實,咬落好爽,而且魚味好香。真心推介要試。另外有手打魚滑

鯇魚腩

另外有手打魚滑﹑蝦滑和牛丸,都好鮮味,而且好彈牙。

蔬菜籃有粟米﹑金菇﹑冬菇﹑菠菜等,都好新鮮。每樣份量唔係好多,食多幾種菜都得。如果係追加份量就會好大份,金菇都成包咁多。

用這個價錢可以食到雞煲,邊爐同點心,個人覺得幾抵食。$168仲要飲品任飲。雖然火窩配料選擇唔算多,不過每種類都有,用價錢同質素去比的話,絕對值得推介。
鯇魚腩