2017-12-20
聽講灣仔有間菜館有得食好好味嘅乳豬,平時食到嘅時間真係好少,例如係新年或者結婚先有得食, 一般用於來做重點嘅中菜基本上都好少。今次黎呢度主要係食乳豬同埋一啲海上鮮。勝記即燒乳豬 1/4隻 $193乳豬嘅味道非常之香脆,本身以為淨係有乳豬可以食,原來隔離都有一個麵包嘅底,感覺有少少似片皮鴨個底綠色既,都幾鬆化,配合好香脆的乳豬食,連同乳豬醬就真係正!薑蔥南非鮑魚煲四隻$392鮑魚有南非鮑魚以及大連鮑魚,南非鮑魚價錢就比較高,質素應該比較好,薑蔥之外原來仲有蒜頭,爆到好香,個煲仲要係非常保溫,令到裏面嘅鮑魚可以keep住熱辣辣非常之彈牙而且又入味,一早已經切晒及去殻,簡直係懶人包。生滾潮式蠔仔粥$88裏面除咗有好多粒細細地嘅蠔仔之外,仲有好多肉碎及香蔥。店員仲直接攞埋啲胡椒粉俾我哋,味到就更加香啦。不過裏面嘅粥其實都係普通嘅飯嘅質感差唔多,但同樣非常之好味。值得一讚嘅係餐廳裏面有好多客人,但係裏面嘅侍應同埋公關服務態度都係非常好,除咗嘢食質素其實服務態度都會非常影響顧客係唔係返轉頭,真係值得一試!PS.茗茶$9一位酸菜$4一位固定收費要硬食㗎啦🤣
今次黎呢度主要係食乳豬同埋一啲海上鮮。
勝記即燒乳豬 1/4隻 $193
薑蔥南非鮑魚煲四隻$392