2015-11-29 1398 瀏覽
近年已經好少去旺角,因為實在太多人,隨時迫到發老脾。今日為我家小妹慶祝生日,佢話想食韓燒,又睇中新麻蒲既爐邊芝士,咁就破例一次啦。新麻蒲位於旺角銀行中心,一出地鐵站就係,減輕左好多痛苦。餐廳地方好大,周日中午黎到,只係一兩成滿。鬈毛氏五姊妹黎到,叫左一個牛豬肉套餐2($678),有霜降牛肉、五花肉、護心肉、什錦拼盤(年糕、蘑菇、香腸、蝦)、火炙霜降牛肉壽司。爐邊的泡菜雞蛋漿係送既,阿妹另加左爐邊芝士($58)。究竟咩係護心肉呢?餐牌入面有介紹,原來佢係橫隔膜同肝中間既部分,不含脂肪同飽和脂肪酸,屬低熱量食物。沙律同配料先送黎,全部都可以免費添加,不另收費。沙律個芝麻汁(我估係咋)同平時食開既唔同,唔係淺啡色而係灰色,而且好似芝麻糊咁有點點黑色,酸酸甜甜,但呢個造型得唔到所有鬈毛族歡心,阿四食完一細碗就唔願意再食;咁其實蔬菜係幾新鮮既,有生菜、番茄等等,幾爽脆我接受。火炙霜降牛肉壽司,牛肉非常OK,燒到剛熟,肉質鮮嫰,但可惜D飯有生米,有少少硬硬地,至憎,即刻大打折扣。跟住主食黎啦,用下午茶三層架擺放,好靚。店員細心向我地解說,話呢度有兩款烤盤,第一種係網盤,係俾較少油既肉類;第二種係烤

跟住主食黎啦,用下午茶三層架擺放,好靚。店員細心向我地解說,話呢度有兩款烤盤,第一種係網盤,係俾較少油既肉類;第二種係烤盤,係用黎燒多油既肉類,我地點個餐,除左五花肉要用烤盤之外,其他都用網盤。
霜降牛肉、護心肉,肉腍無渣,點埋餐廳提供既辣椒醋黎食,好味。側邊既泡菜蛋,我食唔到好重泡菜味,不過蛋幾滑,都唔錯。
五花肉,見到佢層脂肪雖然幾得人驚,但包住生菜黎食,竟然一D油膩感都無,而且脂肪部分幾爽口,正斗。不過我想講下側邊既芝士,真係搞到我地好狼狽。因為佢燒熟左之後,需要即刻畢出黎食,否則會燶,而唔係好似我地想像咁,可以俾你一邊燒肉,一邊點黎食。咁問題黎勒,當芝士一溶晒,就要趕住食,而且佢仲會好快凍左凝固,要一舊一舊咁隊,都咪話唔漏。我個人建議,呢個價值$58既芝士,唔係咁抵食,亦唔係好好食,可以唔點。
飲品方面,多數係酒精飲品,如果唔飲酒呢,就只有汽水揀。我地分別點左覆盆子紅醋汽水($28)、酸梅汽水($28),但無論叫乜,其實都係一樣,因為完全飲唔到覆盆子、紅醋或酸梅味,總之就係甜既汽水。

呢一餐,連加一食左$963,仲要請埋小妹,真係肉都赤埋。
2015-11-28