2024-02-25
;;𝕊𝕚𝕥 𝕒𝕟𝕕 𝕊𝕚𝕡 𝕚𝕥;;韓國 coffee shop 開得源源不絕🏁,要吸引客人除左要好食,餐廳環境係咪打卡 able 都好重要😏。波浪型門面 + menu 設計、格子牆身,加上寬闊既空間,坐得舒服亦都好適合影相🍭。主食揀左甜辣炸雞(一人份/六件),甜辣醬汁香濃惹味🤤,雞肉好好咬口🐓,脂肪部分唔算多。兩個人 share 岩岩好🤙🏽,仲有脆薯條🍟點 mayo 都唔錯。另一份主食係韓式烤牛肉年糕,傳統幾款比較 creamy 會膩少少,所以係五花肉同烤牛肉之間就揀左有「;;」的😆,當然就係餐廳推介。條狀年糕好煙韌,感覺上比一般粗身的易咬同少罪疚感🙊,醬汁咸咸地配烤牛肉好香好夾🥢。🍗Sweet & Spicy Fried Chicken | $108🍢Tteokbokki with Roast Beef | $86黎呢間餐廳主菜唔食咁飽唔緊要,但一定要食甜品🏵️~先來一個釜山粒粒粟米刨冰🤩,刨冰大大杯,淋上甜甜粟米汁,個味道好似曾經大賣既即飲罐裝粟米湯咁👽,topping 加上火槍燒過既粟米🌽;去到刨冰中央有麻糬粒,比較韌身🍡。另一個係黑麻麻之戀蛋糕🍰,濃郁既芝麻香味,中間一層 cr
另一個係黑麻麻之戀蛋糕🍰,濃郁既芝麻香味,中間一層 cream cheese🧀,下面係海綿蛋糕,賣相靚靚🤭蛋糕都幾有層次。
🌽Sweet Corn BingSu | $92
🐧Black Sesame Cake | $58
飲品方面,我地嗌左柚香氣泡梳打🫧同香蜜桃桃伯爵冰茶🍵。前者水果味道比較出,仲有粒粒西柚😋;後者就茶味濃d,都幾解膩🤌🏽。
🍊Grapefruit Ade | $42
🍑Peach Earl Grey | free with cake