🦖😰 食一次夠晒數。創意10分❗️味道5分❗️侏羅紀系打卡餐廳🍣🤢🍴為食龍📍中環些利街2-4號LL Tower地舖及1樓我一向好鍾意食腐皮壽司- 甜甜地的腐皮包住大大舊的飯,總令我呢個rice person覺得好滿足😋😋☺️☺️ 為食龍以不同嘅魚生刺身配合傳統嘅腐皮壽司,令人可以一次過滿足晒食刺身、同食腐皮壽司2️⃣個願望,創意十足❗️等到頸都長🦒🦒,終於等到佢搬來中環啦❗️😆😆餐廳位於近蘇豪區嘅地段,沿中環半山扶手電梯一直上就會見到。為食龍有兩層,入口位於地面。入到去同店員講預約號碼,就會收到一條恐龍鎖匙扣🦖,然後上2樓就會有職員帶位💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️餐廳以侏羅紀公園森林🌴 🦖作設計,有一整排落地玻璃,到處都係恐龍嘅公仔同綠色植物擺設,空間感十足,坐得好舒服🦥😌😌😌🔅 腐皮壽司🍣 葱吞拿魚拖羅蓉🐟坦白講,一見到有啲嚇親,從來未見過d色咁暗嘅吞拿魚😓😓😓😓 食落也完全無吞拿魚的鮮味 。。好彩淨係叫咗一件😵😵😵有啲唔明,我地明明是叫吞拿魚拖羅蓉 ,點解會變咗吞拿魚粒❓🧐🧐🧐🧐🍣 炙燒檸汁帶子無平時炙燒壽司入口微溫的感覺🥶帶子是鮮甜的,配合檸汁🍋提鮮,尚可🙃🍣 蟹膏甜蝦🦐蟹膏偏乾,有少少🤏散甜蝦無鮮甜美,不

🍴為食龍
📍中環些利街2-4號LL Tower地舖及1樓

餐廳位於近蘇豪區嘅地段,沿中環半山扶手電梯一直上就會見到。

腐皮壽司

🔅 腐皮壽司

🍣 葱吞拿魚拖羅蓉🐟

好彩淨係叫咗一件😵😵😵

🍣 炙燒檸汁帶子
無平時炙燒壽司入口微溫的感覺🥶
帶子是鮮甜的,配合檸汁🍋提鮮,尚可🙃

🍣 蟹膏甜蝦🦐
蟹膏偏乾,有少少🤏散
甜蝦無鮮甜美,不彈牙,不新鮮😰😰😰

蟹膏蟹子燒飯團

🔅 蟹膏蟹子燒飯團 🦀

蟹膏正,有鹹鮮味👍🏻👍🏻 份量都好慷慨😍
但個燒飯團唔夠熱,紫菜都係淋的,差d喎🤨🤨🤢

西雅圖鬼妹

🔅 西雅圖鬼妹 (Half) 🐟

炙燒三文魚同牛油果一向好夾,配合啲泡菜汁辣辣地,幾惹味😋 可惜都係無炙燒入口微溫的口感 😢😩

奶蓋白玉烏龍

🔅 奶蓋白玉烏龍 🍡☕️

味道同一般台式連鎖嘅奶蓋烏龍☕️ 差唔多,有一串用火槍炙烤過、微燻的小丸子,煙煙韌韌,甜甜地🍡,都幾特別。

打卡一流📸

Tiramisu-Style Affogato
🔅Tiramisu-Style Affogato 🧉

Esspreso的微苦配合雲呢拿雪糕🍨的香甜,苦甜參半

杯底有一大舊好滑的朱古力🍫同浸濕左的手指餅,幾好食😋

🐷🐷整體評價:
餐廳內部裝修雖有特色、菜色設計都有創意,但整體食物質素一般,估唔到極具人氣的腐皮壽司使用的刺身食材也唔夠新鮮,好失望😩😩😩😩

打下卡,食一次夠晒數🤭🤭🤭🤭

2022-01-27
奶蓋白玉烏龍