(非會員)
2007-09-21 1 瀏覽
本人對食的要求不高﹐上檯要熱(除非冷盤)﹐有味道﹐買相唔太差。跟同事第二次到這間餐廳﹐第一次叫了個星加坡海鮮炒飯﹐熱但淡而無味﹐要加鹽才帶起食慾。同事說上次叫這碟不是這樣﹐很好食。我想﹐可能廚師一時失手吧。今天再光臨﹐叫了燴葡國雞飯。不知用什麼開場白來形容好。上檯時﹐黃色汁下看到晶瑩雞皮。整碟雞只有一隻雞亦同一隻雞"捶"。先食薯仔﹐有點凍。再試雞肉﹐完全無調味過﹐還有是凍的。雖然好肚餓﹐但食慾立即減退。向高級使應查詢﹐燴葡國雞飯是否用白切雞淋上葡汁。他交辨地說﹕"我0地係用海南雞加上葡汁﹐所以你所講可以係對。" 只淋上汁還不煮﹐可以叫燴嗎﹖用海南雞材料做燴葡國雞飯﹐所有好的材料都做海南雞飯。怪不得這碟燴葡國雞飯會有這種骸人效果。HK$39簡直係騙人。這極無禮貌的高級職員﹐我也不想多加唇舌。HK$39再加一﹐HK$40埋單立走。真係好唔明白﹐為何每天有這麼多人﹐排隊在這吃中午飯﹖因為係套餐﹐有湯﹐有包﹐有飲品﹐好似好低﹐主菜都可以唔需要理會。還是香港人太忙﹐忙到基本的味覺也失去﹖