2018-07-14
哩排好想食茶記滑蛋,奈何出名既茶記都離我好遠,近近地揾間頂住癮先。本身係見到餐廳外面既menu有蔥花蝦仁炒蛋飯先入去既,但坐低睇清啲個menu係蝦仁炒蛋唔係我想食既滑蛋,就轉左肽,order左鮮茄滑蛋牛肉飯配熱檸水。點知樓面姐姐幫我落錯單,出餐個呀姐淨係係到嗌邊個亂錯單,完全冇想幫我處理落錯單既事。我明可能每個人都有自己既分工,但起碼都要同負責既同事講返聲吧?就因為落錯單,等左15分鐘都有,隔離台遲入過我好多都有野食了~服務態度有待改善不過,要等咁耐先出到黎,應該係即叫即整既。個飯放落黎果陣,我真係有啲嚇親,估唔到份量咁大。賣相都幾吸引(可能我餓啦)有蕃茄既紅、蛋既黃同面頭蔥花既綠,幾靚嫁胃口大開。飯既材料方面,有牛肉、蕃茄、滑蛋、洋蔥同蔥花牛肉有七塊,唔係薄切嫁,都幾大方。有幾塊食落嫩啲、其他就overcooked左,有些少鞋。味道都唔差,唔會有太多yip肉粉既感覺,牛肉應該都幾新鮮;蕃茄有五大舊,應該有一個蕃茄係到嫁啦!蕃茄唔係肉茄,冇咩起沙既感覺,正常味道。滑蛋有成圈,圍繞住碟邊,如果整得冇咁散,就可以試真啲蛋既質感同味道,但因為有大量蕃茄醬蓋過蛋味,所以我唔可以講出滑蛋有冇蛋香
本身係見到餐廳外面既menu有蔥花蝦仁炒蛋飯先入去既,
服務態度有待改善
不過,要等咁耐先出到黎,應該係即叫即整既。
鮮茄滑蛋牛肉飯
個飯放落黎果陣,我真係有啲嚇親,估唔到份量咁大。
飯既材料方面,有牛肉、蕃茄、滑蛋、洋蔥同蔥花
滑蛋有成圈,圍繞住碟邊,如果整得冇咁散,就可以試真啲蛋既質感同味道,但因為有大量蕃茄醬蓋過蛋味,所以我唔可以講出滑蛋有冇蛋香,不過尚算嫩滑;
洋蔥絲都有唔少,仲保留到爽脆,增加左口感;
蔥花令賣相更吸引,起裝飾作用。
鮮茄加蕃茄醬整成既醬汁撈飯一流酸酸甜甜咁,一啖一啖好快就清碟。調味適中,唔會偏酸或偏甜,冇咩味精既感覺,食完唔會好口渴。
唔知係咪因為牛肉、蕃茄同蛋都幾多,所以飯好快就冇。不過平心而論,飯既份量同其他茶記比應該係少啲既,不過都夠食。最估唔到既係,飯入面有藜麥,當然藜麥份量唔係好多,但都幾少有
整體而言,鮮茄滑蛋牛肉飯味道唔差,份量都足,同埋哩個飯唔會好油,啱曬我!
係冇咩期望下,絕對有驚喜
午餐一個飯包野飲,$48。正常茶記既價錢,唔平都唔算貴,同大部份連鎖快餐店價錢差唔多,但味道絕對比大x樂好好多,即叫即整有絕對既誠意。
係頹食之選,會再encore