2019-08-19 3599 瀏覽
今晚來到中環都爹利館Duddell's試一下米芝蓮星級中菜,餐廳位於中環上海灘大廈樓上3-4樓,地點私隱度高。3樓主要係餐廳飲食區,而4樓就係飲下酒傾計地方。而今晚我地就去3樓食晚餐。餐廳佈置比較西式,但亦有圓枱,不失中餐風格,環境格調高雅,服務水準高。黑豚肉叉燒: 黑豚肉肉質非常juicy, 肉雖然厚切,但肥瘦度適中,蜜汁味濃,味道相當好,好有驚喜,係必食之選。鹽香雞: 雞皮香脆,但雞身不算大隻,肉不算厚,雞既味道帶點鹽香咸味,但感覺略為普通,雞肉亦不算非常嫩滑。片皮鴨二食: 鴨皮又簿又脆,配上鴨胸肉,青瓜,葱同醬汁,算是不錯,但以星級價格來講,份量可以再多一點,熱度亦不夠。反而炒鴨肉生菜包,鴨肉炒得非常惹味,配埋生菜味道好夾。竹笙冬菇燉湯: 用上頂級竹笙及花菇來燉,竹笙同花菇都好大件,用料好足,湯亦非常清甜。蟹肉大蝦炒蛋: 蟹肉份量好多,蝦亦非常大隻,但略為不夠爽口,齊體來講是不錯的。椒鹽豆腐: 豆腐炸得外脆內滑,細細粒,一口一啖,非常惹味。牛臉肉: 吃下去有點像牛,每一片都好薄好滑,麻醬味好濃和帶點微辣,有點像川菜,十分特別。甜點: 壽包/西米焗布丁/蛋白杏仁露/棗皇糕由於已經

椒鹽豆腐: 豆腐炸得外脆內滑,細細粒,一口一啖,非常惹味。

甜點: 壽包/西米焗布丁/蛋白杏仁露/棗皇糕
由於已經好飽,所以每種甜品衹係淺嘗,其中西米焗布丁及蛋白杏仁露較為出色,但其實以中式甜點來講,就比較普通,可以不試。
2019-08-17
  • 富貴鹽香雞