2016-03-04 1016 瀏覽
平時經過都唔多覺既韓食小店,今次友人帶我去,我都仲係冇印象有間韓國食店係黑布街。 門面好多食物相,店內係塗鴉裝飾,雖然椅座位好平民,但枱櫈都夠大,坐得舒服。原來有大大個招牌燈牌,下次實認到啦。一坐下來,就送上前菜,包括脆肉瓜,醬油薯仔,泡菜。估唔到醬油薯仔睇落平平無奇,原來好好味,好粉綿又入味,醬油味好有住家菜感覺。泡菜好正宗比較辣。韓式水冷麵($55):好多冷冰超清爽,又唔會令到個湯底變淡。食完炸雞食水冷麵,熱仔氣全消,立即涼哂。個湯底好清甜,帶微酸,好開胃。有梨絲,青瓜絲好爽脆。個麵好Q彈,好似蒟蒻麵,好好咬又唔膩。材料簡單都令人滿足。無骨炸雞(香蔥)半份($79):無骨炸雞啖啖肉,最啱懶人食。今次揀咗香蔥味,惹味好多。不過醬油太多,最底嘅炸雞鹹咗少少。半份的份量都好多,好大碗抵食。而且有沙律及醃蘿蔔附送,平衡油膩感。炸雞好多肉汁,岩岩炸起熱辣辣,炸皮夠薄夠香脆。總捨,雖然環境平民,裝飾普通,但食物好味價錢又平,份量多好抵食。而且有種家的感覺,店員好友善。
原來有大大個招牌燈牌,下次實認到啦。
免費前菜
一坐下來,就送上前菜,包括脆肉瓜,醬油薯仔,泡菜。
泡菜好正宗比較辣。
韓式水冷麵
韓式水冷麵($55):

個湯底好清甜,帶微酸,好開胃。有梨絲,青瓜絲好爽脆。

個麵好Q彈,好似蒟蒻麵,好好咬又唔膩。材料簡單都令人滿足。
無骨炸雞(香蔥)半份($79):

無骨炸雞啖啖肉,最啱懶人食。今次揀咗香蔥味,惹味好多。

而且有沙律及醃蘿蔔附送,平衡油膩感。
無骨炸雞(香蔥)半份
炸雞好多肉汁,岩岩炸起熱辣辣,炸皮夠薄夠香脆。

2016-02-27
免費前菜