除夕夜氣溫只有11-13度,令人份外想食D油脂高又熱辣辣既食物,所以決定去食韓燒😆。今次呢間餐廳,其賣點係任食韓牛😮!! 即刻勾起我係韓國馬場食韓牛既回憶,既然唔能即時快去韓國,咁唯有試下呢間堅韓牛可唔可以一解我對1++韓牛既渴求啦🤓。餐廳分左幾個時段,我食第一個時段 (5:30-6:50),用餐時間100分鐘,揀左1++頂級韓牛餐 $288,入座送一盆海鮮拼盤。由於我地入座時間早,雖然得兩人,但都被安排入座窗邊既四人枱,所以感覺開揚,坐得舒服又唔迫😃。一開始,店內環境唔錯,地面唔滑唔跣,油煙又唔大。不過到離場果陣,地面已經有D跣。入座無耐,職員已經好快手送上海鮮拼盤同燒肉拼盤。海鮮拼盤中既大蝦、帶子、兩款青口可以無限Refill,而鮑魚、聖子就只送一次。鮑魚彈牙、聖子都算大隻,唔差😋。燒肉拼盤有唔同部位既韓牛同帶皮豬五花。呢盤韓牛係全晚最好味😋😍,無論係賣相定味道都非常好🤤;肉嫩且多汁既韓牛,入口後瞬間爆汁,令人眼前一光。不過油感十足既韓牛真係食唔得多,好快開始膩,少食多滋味!!是日晚餐更每枱送一煲妏牛尾牛尾妏到軟爛,白蘿蔔吸盡牛既精華,整體味道唔錯。雪濃湯一直都未飲過,見呢度有就點

入座無耐,職員已經好快手送上海鮮拼盤同燒肉拼盤。
海鮮拼盤

燒肉拼盤有唔同部位既韓牛同帶皮豬五花。
第一盤燒肉拼盤

是日晚餐更每枱送一煲妏牛尾
炆牛尾

牛尾妏到軟爛,白蘿蔔吸盡牛既精華,整體味道唔錯。

雪濃湯
雪濃湯

一直都未飲過,見呢度有就點黎試下。不過味道比較淡,唔知係米正宗口味。

餐廳仲有提供其他肉類,如雞、豬、美國牛、丸類等,但黎得呢度就梗係主攻韓牛啦,所以全版韓牛menu既肉都點勻哂。結果全部一次過上枱,真係分唔到邊個部位….😑🤔
任食韓牛

但睇賣相都知道無第一盤咁正,食落味道同普通韓燒既肉分別唔大

美國牛就試左大理石同安格斯肉眼扒
美國牛

牛扒大大塊,非常吸睛,不過由於未完全退冰,所以火喉難控制,到最後燒到過左火,乾同韌..😣

等燒肉既同時,點左其他小食黎試,分別有炸雞、海鮮餅、芝士雞翼。
炸物小食

炸雞味道唔正宗,個味係D中式醬料味;芝士雞翼完全無芝士味;另外唔知點解有明太子釀雞翼🙄。
海鮮蔥餅

海鮮餅唔見海鮮又唔見蔥,入口係粉團一舊😥。

碳水怪就梗係要點番D澱粉食物啦---牛肉炒粉絲
牛肉炒粉絲

韓國炒粉絲雖然油,但好重麻油香;呢度既粉絲,貨不對辨無牛肉都算,無麻油香,淡茂茂,只不過係韓式粉絲撈老抽

唔夠滿足,最後半個鐘試埋個火鍋,揀左辛辣湯底,味道似農心辛辣面個湯底。
火鍋韓牛

試埋火鍋既1++韓牛肉,雖然有靚靚既雪花,但無乜牛味,而且可能太冰既關係,煮熟已經好韌。

全餐最好食既係海鮮同第一盤既燒肉拼盤
,小食同火鍋都唔推介,前者完全唔正宗,感覺有D hea
;而火鍋配料亦只係D普通菜同丸類為主,韓牛就未解好凍,唔重牛味。如果想黎試既朋友,建議只攻燒肉同海鮮,但倘若真係想食澱粉既話,可以揀石頭鍋飯,因為我見隔離枱既鍋飯好似正正常常。
餐廳職員好有禮貌,收碟同上菜速度快,而且無刻意扣起食物既份量,呢點值得一讚
2018-12-31
除夕