2020-01-21 69 瀏覽
OPPA韓國燒肉店朋友帶我到呢間OPPA餐廳, 裝修同擺設都好有韓風感覺,而且樂旺場都要訂位4太子即係扇貝有四隻,扇貝會配上蒜蓉同牛油,直接放係爐上面燒,係上面加蒜頭調味,兩邊都燒至差不多,就可以係上面加牛油,扇貝大大隻好好味什錦牛肉 分量頗多的,(牛排骨、牛肋肉、M6和牛肩胛肉、日本和牛脷)。牛肋骨脂肪比例較高,油香相對較重。牛肩胛肉質較結實,一定冇令人失望啦, 好厚身, 肥膏同牛肉比例適中, 入口即溶的和牛味,肥瘦適中,由於廚房師傅早已醃製過,所以煎的時候已經香味十足,不用再配搭醬汁都可以。。牛脷雖然切得非常薄,但依然有Q彈口感,超薄切的牛舌, 燒完帶爽口, 喜歡咁薄, 不會有牛羶味。每邊各煎20秒就食得。我最愛係牛肋肉, 指牛的腰部, 好嫩滑, 而且因有醬汁醃料, 好味, 而且還可夾生菜,還有其他蔬菜, 菇、洋蔥及脆肉瓜, 中和一次過肉食加拿大牛排骨醃制好嘅牛排骨好入味,就算燒完出黎都係好正還有每枱也有抽油煙系統, 不致烏煙瘴氣, 食完唔怕有油煙味,店員和食物都一直保持高質素的服務態度,盼有機會再來吃一番。#foodie #hkblogger #foods #hkfood #hk
OPPA韓國燒肉店

4太子

什錦牛肉

加拿大牛排骨
醃制好嘅牛排骨好入味,就算燒完出黎都係好正

#foodie #hkblogger #foods #hkfood #hkfoodie #likeforlikes #like4likes #likeforfollow #likeforcomment #likeforlikeback #likeforcomments #instalike #followers #followers #photooftheday #amwriting #blogging #newblogpost #instablogger #me #followme #comment💬 #like4me #smile #igers #hkig