2023-03-20 83 瀏覽
朋友特意BOOK咗我至愛嘅韓燒為她的新店大賣慶祝一番, 選址洗衣街這間Oppa韓國燒肉店。內裡 裝修設計、壁畫、鐵桶造型櫈, 真係好特別, 幾有韓國地道風味。食物價錢都唔算貴, 幾親民, 款式有多, 除咗韓燒, 韓式熟食都選擇多多, 所以真係揀咗幾樣黎食喇。一坐低就有三道前涼菜奉上, 韓式泡菜,涼拌芽菜同埋麻油海帶,落完單後仲會送一份泡菜爐邊蛋, Oppa係爐邊坑條上先放上泡菜,之後再淋上蛋漿,泡菜蛋又真係幾好食, 很有蛋香味又有泡菜層次, 不過就唔辣; 食完再加都只係每次$18, 抵食!我地order咗兩款烤物, 同埋兩款熟食。 匈牙利鵝肝:一碟三件又大又厚鵝肝, 煎熟後外脆內軟滑, 香口美味, 認真超好食!豬肋肉醬腌:大碟份量足, 用醬汁腌製, 味道濃郁, 只要控制得好燒得不過火, 肉質鬆軟入味, 有d似食緊中式甜叉燒, 夾埋生菜一齊食仲正, 仲可以平均肉味。韓國炸醬麵:都幾大碗, 食之前自行撈至平均, 炸醬肉味香濃, 麵索咗醬汁, 濕潤好林。 泡菜豆腐湯:又係好大碗, 泡菜盡索咗個湯好林, 豆腐好滑又超足料, 只係微辣, 唔受得太辣嘅我都食到。甜過熱戀 (梨汁柚子梳打)$28果肉

我地order咗兩款烤物, 同埋兩款熟食。

匈牙利鵝肝:

豬肋肉醬腌:

韓國炸醬麵:

泡菜豆腐湯:

甜過熱戀 (梨汁柚子梳打)$28
果肉粒系列特飲, 一共有三個口味配合唔同色彩, 呢杯梨汁同柚子味平均, 清甜解喝一流。