2023-10-23 67 瀏覽
北角係相對上嘅老區,除咗近海皮有較新的商場同屋苑,近地鐵站的街道周圍都是較舊的樓,要搵食也要左找右找,近北角站約7分鐘有間韓式食品店叫"Chicken Chiko"位於橫巷,因為朋友呢區返工所以識帶我去。入到去的店貌不驚人,但見到一枱二枱食緊炸雞,好似幾吸引。一份menu睇晒乳酪洋蔥炸雞餐牌寫上了王牌咁有氣勢當然要點,炸雞外脆內嫩,伴著許多洋葱,帶著熱哄哄香氣四溢的金黃色外殼係幾正一口咬下feel到肉質幾嫩,配上特製乳酪醬,又是另一口感,唔錯。烤牛肉煎餅七十幾元得三塊感覺唔抵,不過每塊有咁上下大就覺得價錢差唔多,煎餅外皮較油但唔算多,內夾牛肉碎和配料,咸咸香香,幾惹味。泡菜餃子湯窩這道湯窩端來時就即刻見到三隻大大的餃子,還有年糕同其他配菜,幾豐富咁,餃子是泡菜料,不算太辣,幾好。藍色多瑙河梳打和水蜜桃梳打,打卡之選。來多杯西梅汁,生津解喝手機掃QR code點餐係常態,很方便,食物方面算幾化算,因為一般韓式炸雞要百五至二百幾,而且量唔會少咗,整體唔錯。

入到去的店貌不驚人,但見到一枱二枱食緊炸雞,好似幾吸引。

一份menu睇晒

乳酪洋蔥炸雞

烤牛肉煎餅

泡菜餃子湯窩

藍色多瑙河梳打和水蜜桃梳打,打卡之選。

來多杯西梅汁,生津解喝