2017-01-16 249 瀏覽
香港人出晒名”三分鐘熱度”,樣樣野都係興一陣就好快被人遺忘,但偏偏韓風不滅之餘仲越吹越勁,睇下韓國餐廳越開越多就知啦。今日LUNCH同好同事黎左呢度撐枱腳,兩個韓迷邊歎韓食邊討論近期大熱果套韓劇”鬼怪”,真係勁開心呢~睇睇餐牌都有幾多選擇,我揀左鐵板烤辣豬肉配大醬湯。去過韓國就會知,其實比起牛肉,喺韓國豬肉更受歡迎。鐵板上好正,滋滋作響熱氣騰騰,好香好惹味,熱辣辣真係好FIT凍既天氣食,我認為豬肉跟辣味最夾,肉質乾爽,辣香味濃,係白飯既最佳拍檔。喺韓劇或者綜藝節目入面,成日都聽到”大醬湯”、”大醬湯”,試過既人都會同意佢好似日本嘅味增湯,料好多,海鮮、豆腐、青椒、香菇、蘑菇、大白菜、姜、大蔥等,好滿足,味道比較重同濃厚,冬天飲勁暖身。本身好怕凍,食完呢餐出一身汗又減壓,GOOD~!!

本身好怕凍,食完呢餐出一身汗又減壓,GOOD~!!
2017-01-06
10 分鐘 (堂食)