2023-12-01 2080 瀏覽
自從 airside 開咗之後,真係不停去試新餐廳。最近見到幾位foodie介紹哩間餐廳,airside 又有分店,即刻拉埋啲同事去試。餐廳位於 airside 6樓,喺商場平台位,有室外同室內位。宜家天氣唔係好熱,加上有風,坐外面都幾舒服。室外位附近有草地,啲毛孩們都玩得好開心 🐶傳統飯卷 ($72)醬燒牛肉飯卷 ($88)我係kimbap super fans 🙌🏻,之前去韓國又係一見到有kimbap就會叫😋不過食慣香港嘅kimbap,反而覺得韓國嘅無咁好食😅哩度嘅傳統飯卷同醬燒牛肉飯卷都做得好食👍🏻韓國蜆肉紫蘇飯 ($138)平時香港食得最多係五花肉玫瑰燉飯,今次試下蜆肉。賣相唔錯,但係啲蜆肉好辣🥵,一定要同啲飯混埋先食到。其實成個飯都好惹味,不過對我黎講就太辣。食唔到辣的話,可以叫黑毛豬,黑毛豬係完全唔辣。燒醬油黑毛豬白切肉紫蘇飯 ($138)賣相同蜆肉紫蘇飯差唔多,只係將蜆肉換成黑毛豬五花肉,賣相同樣靚係仔。同香港其他地方食到嘅五花肉玫瑰燉飯差唔多,但我鍾意佢係紫蘇飯,唔會有陣假玫瑰味。黑毛豬件件厚切,煎得好香,好好味。整體食物都係好食,不過份量唔係好大,而且食物選擇唔算好多
自從 airside 開咗之後,真係不停去試新餐廳。
宜家天氣唔係好熱,加上有風,坐外面都幾舒服。
室外位附近有草地,啲毛孩們都玩得好開心 🐶

傳統飯卷 ($72)
醬燒牛肉飯卷 ($88)

不過食慣香港嘅kimbap,反而覺得韓國嘅無咁好食😅
哩度嘅傳統飯卷同醬燒牛肉飯卷都做得好食👍🏻

韓國蜆肉紫蘇飯 ($138)

平時香港食得最多係五花肉玫瑰燉飯,今次試下蜆肉。
賣相唔錯,但係啲蜆肉好辣🥵,一定要同啲飯混埋先食到。
其實成個飯都好惹味,不過對我黎講就太辣。
食唔到辣的話,可以叫黑毛豬,黑毛豬係完全唔辣。

燒醬油黑毛豬白切肉紫蘇飯 ($138)

黑毛豬件件厚切,煎得好香,好好味。

整體食物都係好食,不過份量唔係好大,而且食物選擇唔算好多。
但都唔緊要,但係服務真係唔得🥲
人手唔係好多,尤其坐外面,啲職員唔係好見到客人,就算職員行咗出黎,都望唔到。
食完正餐想叫甜品,揮手揮咗好耐,終於有人見到,叫咗一個職員黎幫我哋。
但職員係一副唔想返工嘅樣,慢慢咁行過黎。
食晏唔係好多時間,驚唔夠時間食,問佢窩夫要等幾耐,佢又擺出一個完全唔想回應客人嘅樣😰
最後,我哋揀咗一份窩夫同Tiramisu。
過咗15分鐘,我哋追問另外一個職員,原來頭先個職員係無幫我哋落單😨😨😨
埋單嘅時間,職員又將張單俾錯隔離枱。
就算食物好食都無用,都係列入no next time系列☹️