Casey Sze
韓國人主理嘅餐廳 完整韓國味道 亦見到好多努力融入香港嘅細節
Casey Sze
2025-10-27
關注
位於蘇豪區,餐廳整體以深綠、木色為主調,門口位置設有階梯式卡位,綠色軟墊配木格小几,氣氛有啲似首爾弘大啲文青酒館。

內裡係開揚格局,枱距寬鬆、座位舒服,枱上已整齊擺好碗碟同燒酒杯。

牆上掛住韓國傳統風格嘅圓形花窗畫,配上柔光燈飾,令成個空間既現代又保留到韓味。靠窗位坐低,可以睇到街景,氣氛靜中帶旺。

🍲 Gamjatang + Jokbal + Perilla Oil Mixed Noodle Set
(薯仔脊骨湯+豬手+豬頸肉紫蘇油拌麵)

🥗 前菜
前菜已經好impressive,尤其個泡菜,發酵時間、鹽味平衡、辣味層次、口感、香氣同新鮮感都控制得好精準。

🫕 薯仔脊骨湯 Gamjatang
湯底用菜乾煲成,味道濃郁又有菜香,香港人飲落會覺得特別親切,最唔熟悉嘅係佢份量真係非常之慷慨。飲完店員仲會主動幫你加。天氣開始凍,呢個湯湯料足又健康,心靈同個胃都暖。

🐷 韓式豬手 Jokbal
皮彈肉嫩、滷得好入味但完全唔會過鹹,膠質感好豐富,係我食過最好食嘅豬手。配生菜、紫蘇葉一齊包住食,油香中帶清新。
店員介紹話豬手配嘅醬汁係每日新鮮即整,紅色係韓式辣醬、橙色係蝦醬,最特別嘅係透明嗰碗,係特登為香港人口味設計,味道好似港式燻蹄嗰種白醋酸甜蒜蓉醬,好清爽又解膩。配呢個醬真係有港式特色之餘又好有心思,因為真係好夾豬手。餐廳嘅店員同廚師大部份都係韓國人,居然可以咁完美咁樣製造出呢一個港式味道,好appreciate佢地融入香港所落嘅effort。
紫蘇油拌麵

🍜 紫蘇油拌麵 Perilla Oil Mixed Noodle
麵條彈牙順滑,紫蘇油香清幽唔膩,面層灑滿花生碎、芝麻碎同蔥花。豬頸肉凍上,但完全冇騷嘅味,反而令豬頸肉嘅油香好清爽。

雖然呢個套餐$900,但份量其實足夠四至五個人食,除開其實好抵。

好有心思而又好低調嘅一個細節就係佢啲枱應該係特登訂做嘅,枱面乾淨簡約,係特登訂做嘅發熱桌。冇見到明顯嘅電線同加熱位,但係隔住發熱墊,鍋底可以持續滾住,安全又好睇。枱底嘅電線槽收得好企理,居然仲有內置木櫃桶放餐具——另外加咗一個細節,就係同好多港式嘅餐廳一樣,張枱下低會有一個櫃桶放餐具,韓式嘅乾淨,香港嘅慳位同方便,呢啲細節好睇到餐廳融入香港嘅誠意。

🍺 Happy Hour
(12:00 PM - 5:00 PM|10:00 PM - 12:00 AM)draft beer 買仲有得一送一 🍻,喺中環要搵間有咁大空間、咁乾淨,又咁好食嘅韓式餐廳。店員亦好friendly,介紹食物時好細心,仲會主動幫加湯,我爭啲唔記得自己喺香港,呢間餐廳唔旺真係唔公道。