2021-04-21
週日中午去咗石門揾食,見呢間啲嘢幾啱口味,價錢都ok就入嚟試下。餐廳都幾滿座,不過咁啱最角落頭張枱啱啱起身埋單,起碼都叫做有卡位坐。餐廳午市套餐選擇都唔少,價錢就大概$60-$80,亦可以特價追加指定小食。因為小食唔太啱我哋,所以三個人叫三個餐,都只係追加咗一個小食試下。叫咗個海南雞飯套餐,個侍應話佢哋有兩款海南雞飯。喺香港通常係有三款醬點嗰種,而我哋就叫咗另一款(唔記得咗個名)只得一款酸醬嘅海南雞飯。套餐有埋餐湯(椰子雞湯)、前菜、甜品(糯米糕,不過唔好食)同餐飲(呢杯係無乜薑味嘅桂圓薑茶)。雞肉好嫩,個醬味道比較濃,油飯只有色但無油,似係黃薑飯多啲,反而幾好,唔膩。豬手飯套餐。豬手份量都唔少,不過好"鞋"口,得好辛苦;而且個汁有啲稀,感覺同豬手無連繫。香茅豬扒金邊河套餐,其實只係配一杯飲品,另追加泰式無骨酸辣鳳瓜。豬扒炸得好香口,唔油,美中不足係無切件上,食落有啲麻煩。加配嘅泰式無骨酸辣鳳瓜凍凍哋,正正常常,都幾辣。份量嚟講係夠飽。雖然唔係話極好味,而且今次試嘅豬手係唔得,不過都可以再試多一兩次、食下其他嘢。
加配嘅泰式無骨酸辣鳳瓜凍凍哋,正正常常,都幾辣。