天氣凍冰冰,想搵熱辣辣嘅嘢食,咁啱同朋友行到金巴利道見到有棟幾modern嘅大廈2樓有新開咗間火鍋😍就即興決定上去試下🤩餐廳裝修走古典宮廷風加有點新派元素,未入門口已經有幅牆擺放好多隻不同款式的招財貓😍一入到餐廳裡面感覺燈光都幾光猛潔淨的感覺。每枱卡位都好闊落,坐四人都唔會逼;左右兩邊都設有弧型卡位,適合多人聚會坐埋一枱一齊十下十下;另外仲設有房間可以提供私隱度俾公司聚會,入面仲設有電視提供俾房客人一邊食一邊唱下歌happy下。重點講番食物先!貪心想試哂唔同湯底的我,揀選咗花月宮特色四格鍋,四格分別有四川麻辣、藥膳花雕花膠醉雞、黑松露野菌同蕃茄濃湯海鮮。樣樣都好吸引,最意想不到每款湯底都有豐富材料,好似蕃茄濃湯海鮮湯底咁,起初以為得蕃茄肉,一𢳂之下驚喜地有好多好海鮮,蝦🦐、蜆肉、墨魚仔、薯仔等,淨係湯底已經好鮮甜好多材料食;藥膳花雕花膠醉雞雞件份量很多,肉質嫩滑花膠又大大舊唔吝嗇;個人至喜愛黑松露野菌湯底,平時出面打邊爐都好少有呢款湯,湯底入面除咗非常濃郁黑松露味,仲有大量菇菇,放火鍋食材落去更加增添美味,成日食食下忍唔住𢳂湯飲😝而最惹味嘅四川麻辣湯底都沒有輸蝕,最欣賞湯底不油膩,最怕

個人至喜愛黑松露野菌湯底,平時出面打邊爐都好少有呢款湯,湯底入面除咗非常濃郁黑松露味,仲有大量菇菇,放火鍋食材落去更加增添美味,成日食食下忍唔住𢳂湯飲😝而最惹味嘅四川麻辣湯底都沒有輸蝕,最欣賞湯底不油膩,最怕麻辣湯底有層油,味道唔會好辣但好香麻辣味,仲有索湯嘅蜂巢豆腐、鴨血食,淨係四格湯底已經好鬼正😋

有咁正嘅湯底當然要叫些好東西食下,朋友提議叫兩款海鮮,就叫咗蘇格蘭聖子皇同日本大扇貝,兩款海鮮都好大隻,非常新鮮,直接放落任何一格你喜愛嘅湯底淥一陣就食得,味道非常鮮甜彈牙!

肉就叫咗掛架頂級安格斯牛小排,見到都流哂口水,牛小排片片雪花分佈平均,兩個牛肉控都覺得這個份量都很可以,鮮嫩多汁的肉質!

另外仲叫咗款外面比較少見的流沙黃金蝦丸✨,蝦丸非常彈牙,入面真係有流沙鹹蛋黃餡,令到蝦丸味道提升,好味🤤

食咗咗多野已經好飽好滿足!真心呢間火鍋有驚喜,食料新鮮,又有高質海鮮提供,座位又好舒服,下次想同朋友打邊爐會提議再黎呢間😋