在旺角瓊華中心樓上開左間經典川菜《麻辣風雲》,菜式對我來說非常有心思及創意,一點都不經典囉!😜打開菜單,就俾那個時令推介的《荔枝蝦球》吸引起來,造型以荔枝樹盆景設計,掛滿一粒粒很像真的荔枝,上菜的時候,利用乾冰來製造雲霧的特殊效果,滿有仙氣氣氛😉。一口咬下是蝦滑的味道,配上甜酸汁,份外清新。咕嚕肉可算是經典菜式,加上拔絲,糖絲拉得十分幼細,就如一層輕紗披上,在燈光下閃閃發光,賣相也十分吸引。必點人氣《炸饅頭》,以三國諸葛亮威武出征造型的船隻作擺盤,同樣用上乾冰,於出炮位噴霧,非常有氣勢👍🏻👍🏻👍🏻黎得麻辣風雲,點可以唔叫辣呢!😉最後點都要食番樣同麻辣有關既《香辣鴛鴦雞煲》,滑嫰的田雞加滑雞,香滑惹味,辣中帶麻,好味又過癮😋

一口咬下是蝦滑的味道,配上甜酸汁,份外清新。

黎得麻辣風雲,點可以唔叫辣呢!😉