2025-06-05
今日放假同朋友去葵廣附近行下街,行到夜晚想搵個地方坐下吹下水食下野,於是就去左由我推薦既山見台式火鍋,呢間火鍋台我都食左過好幾之質素都唔差,今次就帶埋朋友去食。係門口見到依家餐廳做緊澎湖遊既食物主題,揀唔同級別既火鍋有唔同既台灣澎湖限定食品揀,我地揀左LV.3 基本上都食到好多唔同既食物 一入到餐廳,職員已經好細心同我地講解有啲咩食物係澎湖遊既獨有菜式,坐低之後佢都好推薦我地必試佢地澎湖遊主打既湯底—古早味藥膳牛骨湯,既然係限定湯底都係必試,除此之外,我地仲叫左海帶魚骨豆腐清湯 要講返呢個古早味藥膳牛骨湯一拎上枱已經有陣好香既藥膳味,啲湯滾起一定要飲返一碗先,好甜好足料夠晒補至於野食方面,一般打邊爐料應有盡有,仲有好多台灣特色打邊爐料,例如:燕尾餃,黃金蝦球,鴨血等等今次除左叫左個湯底係澎湖遊限定之外,亦都叫左幾樣野食係澎湖限定既~1.炸九層塔花枝丸-次次去親台灣我都一定會食既花枝丸,花枝丸唔係炸定,即叫即炸,上台熱辣辣,粒粒丸都有墨魚肉粒,好食2.竹笙蝦包竹笙包住香嫩的蝦滑,口感爽口得黎又有蝦滑既嫩滑,唔錯3.黃金酥蝦黃金酥蝦又係即叫即炸,外表炸到好脆,入面仲有蝦滑,又係熱辣辣,一定
2.竹笙蝦包
竹笙包住香嫩的蝦滑,口感爽口得黎又有蝦滑既嫩滑,唔錯
3.黃金酥蝦
黃金酥蝦又係即叫即炸,外表炸到好脆,入面仲有蝦滑,又係熱辣辣,一定要趁熱食。
呢間野啲熟食真係好好食,即叫即炸,熱辣辣,我地都食左唔少熟食,例如:雞扒,鹽酥雞,蚵仔煎,蝦多士等等
至於野飲方面,真係多到數唔晒,有糖無糖,有氣無氣既野飲,有幾十款,例如:可樂,冷泡茶,菊花茶等等⋯多到唔識揀
甜品方面都有雪條,同埋愛玉芋圓等等,我地食到太飽,捱唔到去甜品個round,已經放棄左
山見台式火鍋係食物,環境,定係員工服務態度方面都好好,下次都會再黎食