2016-02-03
星期六同我隻豬仔落樓下搵野食,行過見到Lobster Central,店面設計簡約,黑白色調,好似西式酒吧仔一排長枱,輕輕鬆鬆食野個種feel,望到d相有我鐘意既龍蝦,同理Truffle Fries,大家都覺得幾得意好想試下。經過店主推介,我地叫左一set Easy Option: 裡面有3件 2分1size既 Roll,一包細薯片,2隻蟹鉗,一個自選飲品,我揀左藍莓蕃石榴汽水💙另外,我地仲叫左一個龍蝦湯同黑松露薯條😺❤️一開始食左薯片先,我地揀既龍蝦味薯片味道五太似龍蝦,但都幾好味幾脆,冇怪味冇太咸。順面口開埋罐藍莓蕃石榴汽水飲😻🌟味道好清新天然,原來呢隻BerryWhite既汽水係用organic既水果製造,飲落去一d都冇人工添加既甜味,感覺好健康勁好飲。我見BerryWhite單買都係$24,以好飲同天然既入口飲品黎講,都可接受的🍹跟住d黑松露薯條都到左,薯條係幼身薯條,質感乾身,五算好脆,黑松露味道係有,但未夠濃到食得過癮。因為本人極度喜愛Truffle Fries,最好食個d真係五只聞落去,黑松露既味道係會滲到落去薯條既脆面。但係,點薯條既漿汁做得五錯,只係會蓋過已經五算多既t
跟住d黑松露薯條都到左,薯條係幼身薯條,質感乾身,五算好脆,黑松露味道係有,但未夠濃到食得過癮。因為本人極度喜愛Truffle Fries,最好食個d真係五只聞落去,黑松露既味道係會滲到落去薯條既脆面。但係,點薯條既漿汁做得五錯,只係會蓋過已經五算多既truffle味。
好在,主打既Rolls 冇令我地失望❤️我個人覺得要食左Shrimp Roll,再食Lobster Roll,再食 Crab Roll,由淡到濃,愈食愈惹味😋每件Roll既包都係脆面又好香,包軟硬度又啱啱好,Perfect😻我覺得最正既係Crab Roll 同 Lobster Roll,大家不相上下,Crab係蟹肉絲,啖啖肉,加上特製Dressing,非常鮮甜惹味。Lobster就係一塊塊龍蝦肉,非常鮮甜肉質嫩,調味五多,但係你會感受到隻龍蝦好新鮮係正貨,馬上抵反。一問之下原來海鮮由Boston 入囗,包係搵本地Bakery訂造,搵到甘靚既食材,又會用甘高質素既食材真係要讚👏另外,shrimp 都好飽滿大隻新鮮,調味輕怡。
最後,Lobster Bisque為我地既晚餐畫上完滿句號。一貫以上風格,Lobster Central既龍蝦湯絕對冇吝嗇使用龍蝦的份量同質量。龍蝦既味道好重,感覺係似煮左好多的鐘,令味道好濃沃好鮮。小小的龍蝦湯以紙碗盛裝,明白這是餐廳既風格路線,但$48既價錢係擺盤而言有d貴。
當我地離開既時候,Lobster Central都Closed了,原來佢地係中午夠旺,晚上8點就關門。專食龍蝦卷既餐廳值得同朋友share一試,味道絕對可以吸引到你😽👍