2021-07-04 50 瀏覽
新式日本小店碗盛またね終於登陸香港啦,他們以嶄新現代日式和室風格,簡約而舒適嘅設計,為求帶給客人全新日系享受。櫻櫻花象徵著生命力,係日本嘅象徵同驕傲。一見到櫻花,就再起一段時間無得外遊了,藉此懷緬日本追「櫻花」嘅景象。他們以串燒為主打,現在更有期間限定清酒Combo Set (3-shots),當然要一試!清酒Combo Set (3-shots)一次過就嚐到3款清酒口味,分別配搭不同的食物,如前菜、串燒、拉麵,不同食物配搭不同口味!水雲 / 黑蒜牛油炒之豆水雲口感柔軟黏滑,味道酸滑,清爽開胃。黑蒜牛油炒之豆枝豆加入黑蒜牛油香炒,令味道更豐富,香甜中冇點蒜香味配上清酒更是無懈可擊。芝士燒大啡菇芝士下面內有乾坤!原來埋藏了半隻溏心蛋,相當吸引!溏心蛋軟嫩,蛋黃香味溢滿口中,大啡菇濃厚多汁,菇味濃郁。來到當然要食主打串燒啦!燒白鱔鱔肉厚身,入口香脆有彈性,肥美而不膩口。紫蘇芥末五花腩五花腩加入了紫蘇芥末,入口降低了油膩感覺,而且五花腩油份充足,口感嫩滑。牛舌厚燒牛舌厚度適中,牛味濃郁,口感軟腍香口。雞頸肉雞頸肉肉質爽口彈牙,有嚼勁,味道滋味。雞皮雞皮燒到脆卜卜,冇咗雞皮嗰種油膩感,正!火炙

清酒Combo Set (3-shots)

水雲 / 黑蒜牛油炒之豆

水雲
口感柔軟黏滑,味道酸滑,清爽開胃。

黑蒜牛油炒之豆

芝士燒大啡菇

來到當然要食主打串燒啦!

燒白鱔
鱔肉厚身,入口香脆有彈性,肥美而不膩口。

紫蘇芥末五花腩

牛舌
厚燒牛舌厚度適中,牛味濃郁,口感軟腍香口。

雞頸肉
雞頸肉肉質爽口彈牙,有嚼勁,味道滋味。

雞皮
雞皮燒到脆卜卜,冇咗雞皮嗰種油膩感,正!

火炙牛小排拉麵
牛小排拉麵來到時已香氣撲鼻,令人惹人垂涎!
湯底往往是一碗拉麵嘅靈魂,而火炙牛小排豬骨湯底絕無味精,以黑蒜油自家製豬骨濃湯而成,黑蒜油豬骨濃湯香味濃郁;火炙牛小排肉質軟腍,油脂豐富,真係好食到令人停唔到口!

那全新的日系感覺,真的有點像來到日本似的,希望疫情盡快減退,能真的回鄉。