餐廳: 潮庭 (將軍澳中心)
資訊:

2020-01-23 1931 瀏覽
一行5人係將軍澳, 7:30PM 時間要搵張枱食飯真係難..本身就打算食鴨..但個間XX鴨X, 人多到不得了...等7張榙..都至少要成半個鐘..咁就唯有搵下第二間, 點知行行下就見到呢間餐廳, 平時中午飲茶都要等好耐, 排哂隊, 咁啱今日竟然一個人都冇..就梗係試下呢間餐廳啦。一入去, 餐廳侍應已經嚟迎接, 之後就係開茶, 餐廳裝修豪華, 食客人數不太多...餐枱枱面係用皮造..非一般餐廳所有的枱布, 果然係有分別, 另外餐廳亦做緊信用卡優惠, 可惜我冇..唔係應該都幾抵食。叫左普洱, 果然茶香(茶位$13/人), 另外有一碟小食(青瓜,酸菜及花生), 好吃非常。叫左蠔仔粥, 滷水鵝,海鲜粉絲煲、枝竹驢魚柳、燻鴨, 最好食梗係個蠔仔粥啦...太好食所以連影相都忘記; 海鲜粉絲煲亦都好食到不得了..個粉絲炒得好乾身好有味..而且份量唔少...我地叫左5個碟都好夠食..埋單都係$8XX。潮州菜平時比人感覺平實, 街坊菜式, 難登大雅之堂, 不過食次食完真係改觀。

枝竹驢魚柳
海鲜粉絲煲